Minimaliseer de uitdagingen in de bouwsector

DELFT - Personeelstekort, hoge faal- en materiaalkosten, bouwkosten die daardoor de pan uit rijzen. Als ondernemer in de bouw heb je te maken met verschillende uitdagingen. Daarnaast stijgt de bouwproductie van woningen snel, volgend jaar zelfs met dubbele cijfers volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Nu de economie weer aantrekt en we een manier proberen te vinden om met het coronavirus te leven, is de verwachting dat de bouwkosten nóg verder gaan oplopen. Maar wat kun je hier als bouwbedrijf aan doen? En het liefst tegen een minimale investering. We leggen je graag uit hoe je middels het stroomlijnen en digitaliseren van je processen deze uitdagingen tegengaat en je bedrijf klaarstoomt voor de toekomst.

Innovatie draagt bij aan de productiviteit in de bouw

De bouwsector ontwikkelt zich snel aan de hand van de nieuwste innovaties: BIM, prefabricage, 3D-printen en digitalisering. Maar ook gebruik van alternatieve of hergebruikte materialen wordt steeds populairder. Volgens ING maakt de bouw de laatste jaren een inhaalslag op deze gebieden. Onder andere door digitalisering is de productiviteit in de bouw harder gegroeid dan in andere sectoren.

En dat de productiviteit groeit en omhoog moet is geen fabel. De woningnood is hoog en om dit op te lossen kunnen (digitale) innovaties een belangrijke rol spelen in de Nederlandse bouwsector. Vooral innovatie in digitalisering zorgen voor grote efficiencyslagen. Er kan namelijk meer worden gebouwd in een kortere periode. Dit is zowel voor jou als bouwondernemer positief als voor de hele woningmarkt.

Je productiviteit verhogen

Om je productiviteit te verhogen, is digitalisering zeker een stap die jou daarbij kan helpen. Dankzij de huidige bouwsoftware is digitalisering geen grote of dure investering meer. Met de bouwsoftware van Exact bouw7 werk je op kantoor met de web applicatie en op de bouwplaats maak je gebruik van de handige en gebruiksvriendelijke mobiele applicatie. En omdat je volledig in de cloud werkt staan kantoor en bouwlocatie realtime met elkaar in verbinding. Dankzij dergelijke slimme oplossingen ben je in staat om slimmer te werken en kun je data uit het verleden gebruiken om nieuwe projecten in te plannen en te managen. Je weet te allen tijde wat je capaciteit is zodat je je medewerkers zo efficiënt mogelijk kunt inzetten. Je productiviteit gaat omhoog.

Efficiënter werken in de bouw

Goed bouwpersoneel is moeilijk te vinden. Zeker nu het weer beter gaat met de economie en er steeds meer bouwprojecten bij komen. Er is een personeelstekort. Hoe speel je hier als bouwbedrijf op in? Ook hier kan digitalisering, ofwel de juiste bouwsoftware, jou uit de brand helpen. Door het stroomlijnen en digitaliseren van je processen zorg je ervoor het maximale uit je personeel te halen. Minder handmatige handelingen, minder (dure) fouten, inzicht in de voortgang van je projecten, inzicht in je capaciteit, etc. Met bouwsoftware ben je in staat om veel efficiënter, sneller en met hogere kwaliteit te bouwen. Het personeel kan meer doen in minder tijd. 

Daarnaast is het inzetten van bouwsoftware ook een oplossing voor de langere termijn als het gaat om personeelstekort. Je maakt je bedrijf namelijk aantrekkelijker voor de jongere generatie. Werk jij bijvoorbeeld nog op papier en in spreadsheets en werkt je concullega met een handige applicatie voor bijvoorbeeld het registreren van de uren of het materiaal, dan mag je er vanuit gaan dat een jongere sollicitant eerder bij je concullega gaat solliciteren. 

Faalkosten beperken door meer inzicht

In veel processen moeten verschillende taken handmatig uitgevoerd worden. Ook werken bedrijven regelmatig nog op papier of met spreadsheets in Excel. Dit is erg foutgevoelig. Procesinnovatie- en digitalisering helpt fouten te voorkomen en kosten te verlagen. Door slimme software te gebruiken, verklein je je foutmarges, heb je meer inzicht in de verschillende workflows en kun je efficiënter voorraden inkopen. In deze blog geven we je vijf tips om je faalkosten te beperken.

Wet Kwaliteitsborging

Tot slot gaat digitalisering je helpen bij de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) die gaat komen. Vanaf 1 juli 2022 ben je als aannemer eerder aansprakelijk voor verborgen gebreken die aan het licht komen na oplevering van een project. Door je documenten en processen digitaal vast te leggen, kan je informatie altijd makkelijk terugvinden. Daarnaast beschikt iedereen over dezelfde realtime-informatie. Lees hier meer over wat de Wkb inhoudt en wat dit voor jou gaat betekenen.

Cloudsoftware dé oplossing?

Als je als bouwbedrijf de uitdagingen in de bouw wilt minimaliseren en besluit om te innoveren kun je kiezen voor digitalisering. Maar welke stappen moet je ondernemen en welk pakket past het beste bij jouw bouwbedrijf? 

Exact heeft software ontwikkeld voor verschillende industrieën, waaronder de bouw. Exact heeft de tijd genomen om de bouw te begrijpen en heeft vanuit oogpunt van de bouwer dé softwareoplossing ontwikkeld: Exact bouw7. Het platform is de nummer 1 software voor de bouw, service & onderhoud. Het is ontwikkeld om het administratieve proces voor alle werknemers in de bouw te versimpelen, zowel op kantoor als de bouwplaats. En door in de Cloud te werken worden kantoor en bouwplaats samengebracht. Onze cloudsoftware helpt je om direct kosten te verminderen door verhoogde productiviteit en risico´s in te dammen. Zowel voor kleine als middelgrote bouwbedrijven.

Neem contact met ons op!

Benieuwd of Exact bouw7 iets voor jouw bouwbedrijf kan betekenen? En wil je weten hoe Exact bouw7 kan bijdragen om de uitdagingen in de bouw te minimaliseren? Neem dan contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie over Exact bouw7

 

Bron: Exact - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws