Blog Joris Joppe: De btw rondrekening; een onaantastbare traditie!

VEENENDAAL - Je kunt gerust zeggen dat digitalisering de afgelopen 20 jaar aardig huis heeft gehouden in de accountancy. In positieve zin wel te verstaan. Tegelijkertijd moet je constateren dat sommige dingen nooit veranderen. Hardnekkige tradities die niet vaak genoeg ter discussie worden gesteld. Die niet worden beoordeeld op effectiviteit en alleen in vorm evolueren.

Het beste voorbeeld is wat mij betreft de BTW rondrekening. Mijn eerste stappen in het accountantsvak waren in een tijd waarin het BTW percentage nog 17,5% was. De heilige rondrekening werd gemaakt op 14-kolommen-papier en leidde frequent tot verschillen. Zelf gecreëerde verschillen wel te verstaan.

In mijn herinnering konden die verschillen altijd prima uitgelegd worden en was zelden sprake van een fout of fraude. Met de introductie van spreadsheets kon je veel sneller verschillen creëren. En vervolgens weer uitzoeken. Het zal niet helemaal voor niks geweest zijn maar een beetje werkverschaffing was het wel. Dat werd des te pijnlijker als je ook nog zelf de boekhouding had gedaan.

Twintig jaar later is er nog niet zoveel veranderd. Als we de geautomatiseerde controles van analys.io presenteren, komt de vraag om een BTW rondrekening nog vaak naar voren. Met andere woorden: we willen graag dezelfde controles doen die we al sinds de introductie van de BTW doen (we spreken 1969, toen nog 12%). Maar we hopen dat het wat sneller kan.

Begrijp me niet verkeerd - automatiseren vind ik geweldig. Maar domweg automatiseren wat je vroeger met de hand deed, kan er voor zorgen dat je feitelijk stil staat. En in dit geval is dat niet nodig. De manier waarop boekhoudsoftware de BTW registreren, heeft tenslotte de afgelopen vijftig jaar ook niet stil gestaan. De risico’s op fouten in de BTW zijn soms nagenoeg nihil. En als dat in jouw geval niet zo is, gebruik je misschien niet het juiste boekhoudpakket.

Illustratief hiervoor is dat ik bijvoorbeeld van kantoren die Yuki gebruiken, nooit vragen krijg over BTW controles. Ik heb zelf nooit met Yuki gewerkt maar mijn inschatting is dat het BTW proces daarin redelijk waterdicht is gemaakt.

Jammer genoeg hebben bij veel kantoren de BTW rondrekening (en veel andere controles) nog een onaantastbaar noodzakelijk imago. En dus blijven we maar doen wat we 50 jaar geleden ook al deden. Niet goed voor het beroep.

Aan het begin van de AI hype waren de doemdenkers er snel bij om te zeggen kunstmatige intelligentie het einde zou betekenen van de accountant. Ik heb daar nooit echt in geloofd en dat doe ik nog steeds niet. Ik weet zeker dat ons vak een zonnige toekomst heeft. Maar als ik dan toch moet voorspellen waarom accountants ‘uitsterven’, zet ik mijn geld op de BTW rondrekening!

 

Door: Joris Joppe (Visionplanner)

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

 

Laatste nieuws