Belastingdienst kijkt dit jaar ook naar bitcoinbezit

APELDOORN - Niet alleen beleggers houden de koers van de bitcoin scherp in de gaten. Dit doet de Belastingdienst ook. Beleggers dienen de waarde van hun bitcoinbezit in euro’s op te geven.

Box 3

De Belastingdienst heeft de digitale munt(en) scherp in het vizier. Zelfs als je bitcoins nog in je 'digitale wallet' zitten, dien je ieder jaar je Bitcoin-bezit in euro’s op te geven aan de belastingdienst. “Als bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfatair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, aldus een persvoorlichter van het ministerie van financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (als bron van inkomen). 

De waarde van bitcoins wordt tot je vermogen (box 3) wordt gerekend, tenzij je erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er hun brood mee verdienen en er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde Bitcoin-vermogen door de belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt.

Bron: Kassa, Belastingdienst

Laatste nieuws