Veel steun voor kandidatuur Marco Moling

AMSTERDAM - Binnen enkele dagen is de kandidatuur voor het voorzitterschap van Marco Moling ‘aanbevolen’ door ten minste 50 NBA-leden. Nadat het bestuur alle aanbevelingen heeft gecontroleerd, volgt de formele kandidaatstelling van Marco. Eerder deze week maakte het NBA-bestuur de eigen voordracht bekend van Marco van der Vegte, audit partner bij Deloitte. Moling zegt veel enthousiaste reacties te krijgen op zijn kandidatuur. “Heel veel leden vinden het geweldig dat er echt iets te kiezen is en kijken uit naar het inhoudelijk debat tussen de beide Marco’s”, aldus Moling.

Meer aandacht voor de diversiteit van het accountantsberoep, herstel van vertrouwen bij stakeholders en echte hervormingen om de kwaliteit en toegevoegde waarde van de accountancysector voor de BV Nederland beter te borgen. Dat zijn de belangrijkste speerpunten waarmee Marco Moling de campagne ingaat. Daarnaast is hij sinds jaar en dag pleitbezorger van een andere organisatiestructuur van de NBA, het zogenaamde federatieve model. “Wat mij betreft zie ik het liefste een onafhankelijk voorzitter komen, maar dat is in de huidige statuten niet mogelijk. Als voorzitter wil ik dat veranderen en ook werken aan een nieuw model waarin de verschillende achterbannen in de sector veel meer eigen ruimte krijgen.”  

‘Old boys network’
Marco Moling betreurt het dat de campagne door sommigen wordt gezien als een strijd tussen de grote en de kleine kantoren. “Binnen de beroepsgroep hebben we vier ‘hoofdstromen’ die allemaal evenveel aandacht en waardering verdienen. Een enkelvoudige voordracht van een kandidaat die steevast uit de contreien van de vier grootste kantoren komt, houdt het beeld van een ‘old boys network’ in stand. De NBA en de grote kantoren durven het kennelijk niet aan om het stuur uit handen te geven. Daarom is mijn kandidatuur de enige mogelijkheid om de status quo te doorbreken. Het is niet meer van deze tijd dat het voorzitterschap wordt bepaald door vier kantoren die om de beurt lootjes trekken.”

Samenspraak
De komende dagen maakt Marco Moling zijn ‘verkiezingsprogramma’ bekend. “Omdat er nu twee kandidaten zijn, vindt er eerst een debat en dan pas een stemming plaats. Zo hoort het. De nieuwe voorzitter krijgt daardoor ook echt een mandaat voor zijn programma en niet alleen beleefd applaus omdat er toch niemand anders is. Ik kijk enorm uit naar de discussies van de komende tijd.” Marco wil zijn plannen nadrukkelijk ook bespreken met zoveel mogelijk leden en stakeholders. “Wat wij als beroepsgroep veel te weinig doen, is aan onze klanten en stakeholders de vraag stellen: ‘Wat verwacht je eigenlijk van mij?’. In deze tijd van samenspraak zijn de monologen uit het verleden niet langer houdbaar.”

Bron: Novak

Laatste nieuws