EY: Nederlandse ondernemer ziet technologie als groeikans

ROTTERDAM - Nederlandse ondernemers zijn positief gestemd in hun groeiverwachtingen. Ondanks geopolitieke onzekerheid, demografische wijzigingen en snel veranderende technologie verwacht bijna één op de vijf (19%) Nederlandse ondernemers een omzetgroei van tussen de 11 en 15%. Aldus een persbericht van EY.

Deze bevindingen zijn afkomstig van internationaal onderzoek van EY onder 2.340 ondernemers in het internationale middenbedrijf (dit zijn ondernemers met een omzet van van USD1 miljoen tot USD 3 miljard), de Growth Barometer.

De ondernemers verwachten hun groei te realiseren door uitbreiding in aanpalende sectoren (22% in Nederland ten opzichte van 20% internationaal) en diversificatie door fusies en overnames (20% in Nederland ten opzichte van 16% internationaal).

Opvallend is dat Nederlandse ondernemers de disruptieve impact van technologie veel meer als een kans zien (33%) dan hun internationale collega’s (23%).

“In Nederland is technologie een veelbesproken onderwerp”, aldus Ernst Groenteman, Family Business Leader bij EY Nederland. “Ondanks dat nieuwe technologie een bedreiging kan zijn voor bestaande businessmodellen is de disruptieve kracht ervan eerder positief dan negatief; meer een bron van kansen dan van risico's.”

Gevraagd naar hun zorgen valt het op dat Nederlandse ondernemers wetgeving en handelsbeperking (17%) als een groter risico zien dan hun internationale collega’s (12%). Dit kan duiden op toenemende bezorgdheid in Nederland, waar de economie voor meer dan de helft van het bbp uit export bestaat en de handel te lijden heeft onder de Brexit en het protectionistische geluid van de regering-Trump.

Groenteman: “Ondernemers zijn bezorgd dat de wetgever en de toezichthoudende instanties in Nederland strenger zijn dan in de rest van Europa, wat tot een slechter ondernemersklimaat leidt. We zien momenteel ook dat Nederland niet de eerste keuze is voor bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk die zich na de Brexit elders in Europa gaan vestigen.”

Het rapport is hier te downloaden.

Bron: EY

Laatste nieuws