Kwart miljoen externe accountants in de EU

BRUSSEL - De Europese Unie heeft ruim 250 duizend externe accountants, ruim 32 duizend accountantsorganisaties en 1.742 oob-accountantsorganisaties. De totale omzet van de sector in de Europese Unie komt uit op circa 31 miljard euro.

Aldus enkele cijfers uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Commissie. Het rapport brengt de markt voor wettelijke controles van organisaties van openbaar belang (oob's) in de 25 EU-lidstaten in beeld. Het rapport is gepubliceerd naar aanleiding van de inwerkingtreding van de oob-verordening, als onderdeel van de hervorming van de Europese auditmarkt.

De gegevens uit het rapport zijn afkomstig van de nationale toezichthouders op accountants en de European Competition Network (ECN). 

Europese auditmarkt

Het rapport van de Europese Commissie gaat ook in op de marktconcentratie op de Europese auditmarkt. De big four-kantoren hebben, zoals verwacht, het grootste marktaandeel in het aantal oob-controles (circa 70 procent).

Volgens de in het rapport gehanteerde definitie hebben de big four een oligopolie in elf EU-landen als het gaat om het aantal oob-controles. Gemeten naar omzet is er in vijftien landen sprake van een oligopolie. In zes EU- anden is het marktaandeel in omzet groter dan 90 procent..

Marktaandelen aantal oob-controles

Volgens de Europese Commissie is de informatie uit het rapport van groot belang om de effectiviteit van de nieuwe regelgeving te bevorderen. Daarnaast dringt de commissie aan op harmonisatie van de toezichtsmethodes. 

Laatste nieuws