Inflatie in Nederland in mei toegenomen tot 6,1 procent

DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in mei verder toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen ook opnieuw omhoog, maar wel wat minder sterk dan in april. Verder namen de prijzen van industriële goederen toe. 

Het CBS meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 6,1%. In april nam de inflatie al onverwachts toe tot 5,2% op jaarbasis, van 4,4% in maart. Dat kwam vooral door een minder sterke daling van de energieprijzen, maar ook duurder voedsel speelde een rol. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5%.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 12,8%, tegen 13,2% in april. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,9% omhoog, tegen 8,3% een maand eerder. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen 18,5% goedkoper na een prijsdaling van ruim 22% in april. Diensten werden 6,1% duurder, na een prijsstijging van 6% een maand eerder.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De inflatie kwam dan uit op 6,8%, tegen 5,8% in april.

Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone. In april bedroeg de inflatie in het eurogebied 7,0% op jaarbasis. Eerder deze week bleek al dat de inflatie in Duitsland, Frankrijk en Spanje wel is afgekoeld in mei.

Aangezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2% ligt, zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de rente blijven verhogen. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer bijeen. Algemeen wordt een renteverhoging met een kwart procentpunt verwacht om de inflatie terug te dringen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws