Nederlandse industrie verwacht dit jaar meer te investeren

DEN HAAG - De Nederlandse industrie verwacht dit jaar 15% meer te investeren dan vorig jaar, in bijvoorbeeld nieuwe machines, vervoersmiddelen en computers, maar ook in verduurzaming en energiebesparing. Dat meldt het CBS. Vooral raffinaderijen en chemiebedrijven zijn positief over de investeringen. Binnen de textielindustrie wordt juist verwacht dat er flink minder geïnvesteerd zal worden.

Volgens de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van het CBS zal bijna 20% van die investeringen worden ingezet voor verduurzamende en energiebesparende maatregelen. Het gaat daarbij om circulair produceren, zoals het hergebruik van grondstoffen en afvalstoffen, maar ook om isolatie, warmtepompen of zonnepanelen en verlaging van de uitstoot.

Raffinaderijen en de chemische industrie rekenen voor dit jaar op 30% meer investeringen dan in 2022. Ook bedrijven in de metaalindustrie verwachten flink meer te investeren. Bij textielproducenten wordt echter gerekend op een daling met 23%. Ook ondernemers uit de papier- en grafische industrie en de transportmiddelenindustrie zijn negatiever gestemd.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws