Inflatie neemt af naar 4,4 procent: boodschappen wel flink duurder

DEN HAAG - De prijzen zijn afgelopen maand met 4,4% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee neemt de inflatie af. Vorige maand kwam het cijfer nog uit op 8%. De daling komt met name door goedkopere energie, voedsel werd nog steeds veel duurder. Dat blijkt uit de snelle raming van het CBS.

De inflatie is al sinds vorig jaar ongekend hoog voor Nederlandse begrippen. In februari nam de inflatie nog toe tot 8% op jaarbasis van 7,6% in januari. In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6% duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5%.

De energieprijzen zijn nu al enige tijd aan het dalen, maar ze sijpelen aan alle kanten door in andere producten en diensten, waardoor de inflatie aanhoudend hoog is.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg deze maand 15%, tegen 15,1% in februari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,8% omhoog, tegen 8,7% in februari. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 28% goedkoper na een prijsdaling van 1,1% in februari.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het statistiekbureau ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De inflatie kwam dan uit op 4,5%, tegen 8,9% in februari.

Laatste nieuws