Adviescollege voor beroepsreglementering (ACB) publiceert jaarplan 2023

AMSTERDAM - Het Adviescollege voor beroepsreglementering (ACB) heeft op 30 maart 2023 het jaarplan 2023 gepubliceerd. Het jaarplan is tot stand gekomen na een uitgebreide inventarisatie bij alle vaktechnische werkgroepen en commissies binnen de NBA, bij verschillende belanghebbenden uit het veld en op basis van (voornamelijk) internationale ontwikkelingen in beroepsregelgeving. Het jaarplan is in overleg met het bestuur vastgesteld in de bestuursvergadering van 17 januari 2023. Dat meldt de NBA.

Het jaarplan omvat 28 projecten, onderverdeeld naar de prioriteiten hoog, gemiddeld en laag. De prioritering is afhankelijk van de (combinatie van) relevantie, met name de impact op accountants(kantoren), en urgentie van de individuele projecten. Het onderscheid in prioritering is mede van belang voor de bewaking van de voortgang. De bespreking van de voortgang van de projecten in de categorie hoog vindt minimaal een keer per kwartaal plaats. De projecten met lagere prioriteit worden geagendeerd op het moment dat het ACB gevraagd wordt om input te geven. Niet alle projecten zijn nieuw, de meeste projecten zijn eerder al opgestart.

Met hoge prioriteit zijn opgenomen: de aanpassing van de ViO naar aanleiding van wijzigingen in de Code of Ethics met betrekking tot honoraria en niet-controlediensten, de implementatie van ISQM en CSRD, de vertaling van Standaard 600 en de evaluatie van Standaard 700 met betrekking tot de verplichte rapportering over fraude en continuïteit in de controleverklaring.

In het jaarplan is per project een verwijzing naar separate projectpagina’s opgenomen met de doelstelling en de planning en voortgang.

Het jaarplan is voorts afgestemd met het NBA/bureau gericht op haalbaarheid gelet op de beschikbare capaciteit.

Het is goed en belangrijk om een jaarplan te hebben, maar de realiteit is ook dat elk jaar, als gevolg van de actualiteit, er zaken zijn die aandacht vragen los van het jaarplan. Op dat moment wordt naar het jaarplan gekeken en nagedacht hoe ruimte te creëren voor de projecten die dan aandacht vragen. Dit kan als gevolg hebben dat andere projecten worden doorgeschoven.

Voor vragen over het jaarplan en suggesties met betrekking tot eventueel andere projecten kunt u contact opnemen met Henk Strating h.strating@nba.nl, secretaris van het ACB.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws