ECB gaat rente waarschijnlijk verder opvoeren

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) voert de rente in de eurozone donderdag naar verwachting opnieuw verder op. Dat is nodig om de hoge inflatie te beteugelen. De prijzen in de eurozone gaan naar de mening van de beleidsmakers nog steeds veel te hard omhoog. Dat liet onder anderen president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs al weten.

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de inflatie in rap tempo opgelopen. Met name de energieprijzen zijn enorm gestegen. Knot wees er recent op dat de inflatie zich inmiddels heeft verbreed. Ook de prijzen van diensten als een bezoek aan de kapper of de boodschappen zijn sterk gestegen. Dit maakt het volgens Knot nodig dat de rente nog meerdere keren omhoog moet.

"Gaat u er hoe dan ook vanuit dat wij in februari en in maart beide keren een half procentpunt bij de rente op zullen doen", aldus Knot. En daarna zou de centrale bank volgens hem waarschijnlijk nog niet klaar zijn. In december krikte de ECB zijn rentetarieven ook al met een half procentpunt op. Bij de twee rentebesluiten daarvoor kwam er telkens driekwart procentpunt bij.

Door lenen duurder te maken probeert de centrale bank de vraag in de economie af te remmen en dat zou de inflatie omlaag moeten krijgen. Voor de consument is de hogere rente onder meer te merken bij het afsluiten van een hypotheek. Door de hogere rentetarieven van de ECB kunnen banken ook hun spaarrentes langzaam weer verhogen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws