Nederlandse startups goed voor 130.000 banen

AMSTERDAM - Nederland telt volgens het State of European Tech-rapport van Atomico maar liefst 621 startups per 1 miljoen inwoners. Nederland heeft namelijk goede omstandigheden voor beginnende (tech)bedrijven. Bedrijven die willen opschalen komen nog wel vele uitdagingen tegen.

Het Nederlandse startupecosysteem is er één met enorme potentie. Volgens onderzoek van McKinsey uit november 2022 beslaat het startuplandschap in Nederland momenteel zo’n 100 miljard euro aan marktkapitalisatie en heeft het ruim 130.000 banen gecreëerd. Het Nederlandse startupecosysteem staat dan ook op de vierde plek in Europa en de veertiende plek wereldwijd in de jaarlijkse ranking van startupecosystemen van Startup Genome. In die ranglijst wordt het Nederlandse ecosysteem geprezen om zijn snelle groei en open, dynamische karakter.

Startups lopen er in Nederland al snel tegenaan dat starten makkelijk is, maar doorgroeien minstens een uitdaging. Dat komt voornamelijk doordat er een tekort aan gekwalificeerd personeel te vinden is, en als dat al gevonden kan worden, is het moeilijk binnen te halen. Bij startups is het vrij normaal om nieuwe werknemers aandelen in het bedrijf te geven, maar dat gaat niet makkelijk in Nederland door bepaalde wetgevingen.

Bekijk de hele lijst hier

Laatste nieuws