Belegger ziet bijna 10 miljard euro aan aandelenwaarde verdampen

AMSTERDAM - Consumenten met aandelen hebben in de eerste helft van dit jaar 9,6 miljard euro aan waarde zien verdampen. In het tweede kwartaal ging het om 6,7 miljard euro, de op een na grootste daling sinds 2009. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag. 

"In het eerste kwartaal van dit jaar werd al een verlies van 2,9 miljard euro genoteerd", aldus DNB, die deze cijfers sinds 2009 bijhoudt. "De verliezen op de aandelenmarkt in de eerste helft van 2022 worden vooral gedreven door de Russische invasie, inflatie en oplopende rentes."

Alleen in de eerste maanden van 2020, toen de coronapandemie losbarstte, zagen particuliere beleggers hun aandelenwaarde meer dalen. Daarna veerden de koersen weer op. Daardoor steeg volgens DNB ook de waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens sterk, tot een record van 64,1 miljard euro in het najaar van 2021.

DNB constateert dat mensen in het tweede kwartaal van dit jaar voor bijna 900 miljoen euro aan aandelen erbij kochten terwijl de koersen daalden. "In de eerste maanden van het jaar, toen de waarde van aandelen met 2,9 miljard euro afnam, verkochten Nederlandse huishoudens nog voor 33 miljoen euro aan aandelen", aldus DNB.

In het tweede kwartaal van 2022 bedroeg het door Nederlandse huishoudens belegde vermogen in AEX-fondsen EUR 19,3 miljard, tegenover EUR 34,8 miljard in niet-AEX-fondsen. De fondsen die zijn opgenomen in de AEX-index vormen zodoende een belangrijk onderdeel van de aandelenportefeuilles van Nederlandse huishoudens (35,7%).

 

Bron: DNB

Laatste nieuws