Hoger minimumloon kost werkgevers en overheid miljarden

AMSTELVEEN - Het kabinetsplan om het minimumloon per 1 januari met 10% te verhogen kost werkgevers en de overheid minstens 11,2 miljard euro. Dat heeft adviesbureau Mercer uitgerekend. Dat is een groter bedrag dan puur op grond van de minimumloonsom.

Volgens Mercer bestaat het bedrag zowel uit extra loonkosten als uit een bijkomende stijging van verzekeringspremies. Een verhoging van het minimumloon heeft daarbij waarschijnlijk voor meer salarissen gevolgen dan alleen voor het minimumloon. Organisaties waarbij het start- of instroomsalaris gelijk is aan het minimumloon, zullen volgens Mercer ook de schalen daarboven moeten aanpassen.

"Je wordt er als werkgever min of meer toe gedwongen, zelfs als het minimumloon bij jou helemaal niet aan de orde is en je beleidsmatig geen directe koppeling hebt tussen inflatie en loonsverhoging", aldus deskundige Bart Brenninkmeijer van Mercer Nederland. "Want overal zullen de salarissen gaan stijgen. Doe je als werkgever niets, dan loop je het risico dat medewerkers uiteindelijk vertrekken."

Mercer stelt dat de kosten van de verhoging van het minimumloon minimaal uitkomen op 7,4 miljard euro. Zo'n 70% daarvan zou voor rekening komen van de AOW-uitkeringen die ook met 10% stijgen. De AOW is namelijk gekoppeld aan het minimumloon. Miljoenen gepensioneerden merken de maatregel dus ook direct in hun portemonnee.

Daarnaast gaat Mercer uit van mogelijk zo'n 3,8 miljard euro aan kosten voor werkgevers voor de verzekeringspremies die zij betalen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, en voor ziektewetuitkeringen. Bedrijven zullen volgens het adviesbureau ook voor mensen die veel meer verdienen dan het minimumloon, meer premie betalen omdat de maximum premieloongrens ook omhoog gaat.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws