Ondernemers bezorgd over lastenverzwaringen en hogere lonen

DEN HAAG - Ondernemers zijn bezorgd over de extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die bedrijven op hun bord krijgen, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie op de miljoenennota.

"We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen en bijvoorbeeld onbedoeld de inflatie verder aanjagen", aldus de ondernemersorganisaties. Ook vinden ze dat de effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven die veel energie gebruiken, gedempt moeten worden, net als in omringende landen. "Het is verstandig dat het kabinet hier nu serieus naar kijkt."

De organisaties stellen verder dat er voor het vierde jaar op rij "hard wordt geknaagd" aan de zelfstandigenaftrek die er juist is voor zelfstandig ondernemers. "Ook komt er niets voor in de plaats. Deze maatregel heeft direct effect op hun financiële ruimte om te investeren, reserveren en consumeren."

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het goed dat het kabinet actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren en dat er zo’n 600 miljoen euro beschikbaar komt voor het mkb.

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, noemt de troonrede heel compleet. "Alle vraagstukken van zowel deze tijd als voor de lange termijn kwamen voorbij. Blij dat er nadrukkelijk aandacht was voor mkb en vestigingsklimaat", aldus Thijssen.

Volgens Thijssen heeft het kabinet een oplossing gevonden om te zorgen voor koopkracht, terwijl de inflatie niet wordt aangejaagd. Ook zou het investeringsniveau met de maatregelen op peil worden gehouden. "De zorgen zijn groot, maar er gaat echt wel iets gebeuren. Beter laat dan nooit", aldus Thijssen in een toelichting.

Ondernemersorganisatie FME vindt het "zeer teleurstellend" dat het kabinet in de miljoenennota geen geld reserveert om noodlijdende bedrijven als gevolg van de energiecrisis te helpen. Andere Europese landen hebben een steunpakket opgetuigd om bedrijven te ondersteunen.

Ook Nederland mag van de Europese Commissie miljoenen steun geven, maar doet dat niet. Daarmee lopen we het risico dat de hele industriële waardeketen onderuit gaat", aldus FME. "Het kabinet moet niet vergeten dat bedrijven de kurk zijn waarop onze economie en welvaartsstaat drijft.”

Volgens FME ziet politiek Den Haag bedrijven onterecht als niet meer dan een KVK-nummer. "Bedrijven zijn ondernemers; mensen met personeel, met studerende kinderen, hypotheken. Werkgevers maken zich net zo goed zorgen; over hoe het hoofd boven water te houden, een faillissement te voorkomen, het überhaupt kunnen betalen van de salarissen aan hun werknemers."

 

Bron: ANP

Laatste nieuws