Helft zzp'ers heeft zorgen over financiële situatie door inflatie

TILBURG - Van de zzp'ers in Nederland maakt momenteel 55% zich zorgen over het genereren van voldoende inkomsten op lange termijn. Ook maakt 53% zich zorgen over de impact van inflatie op de bedrijfsresultaten. Dat blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis.

Ten opzichte van februari dit jaar ervaart een groeiende groep zelfstandigen wanbetalingen van opdrachtgevers. Een derde van de zzp'ers heeft hun tarieven verhoogd omdat de inflatie wordt doorberekend. Een kwart van de zzp'ers geeft aan dat hun prijzen zijn gestegen door de stijgende grondstofprijzen.

Interpolis noemt het verontrustend dat een groeiende groep te maken heeft met wanbetalingen van opdrachtgevers. Inmiddels gaat het om 14% van de zzp'ers. Zelfstandigen zijn erg afhankelijk van andere partijen, zoals leveranciers en groothandelaren in de keten, aldus Interpolis.

Om te voorkomen dat zelfstandigen steeds vaker te maken krijgen met wanbetalingen, adviseert Interpolis om afspraken altijd vast te leggen, zoals rondom het niet op tijd betalen van facturen wanneer zij een opdracht aannemen.

Daarnaast adviseert de verzekeraar zzp'ers om vanaf het aangaan van een overeenkomst transparant te zijn over hoe hun tarieven tot stand komen, bijvoorbeeld door hoge energieprijzen en dure grondstoffen. Dat maakt het voor opdrachtgevers en afnemers inzichtelijk waarom prijzen of tarieven gestegen zijn.

Laatste nieuws