Helft Nederlanders werkt in deeltijd

DEN HAAG - In Nederland werkten het afgelopen jaar 4,5 miljoen mensen in deeltijd. Bijna een derde van de mannen werkt minder dan 35 uur per week, tegenover 70% van de vrouwen, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag heeft bekendgemaakt.

De werkzame beroepsbevolking van tussen de 15 en 75 jaar kwam vorig jaar uit op 9,3 miljoen mensen. Daarvan werkte 48% in deeltijd, vrouwen vaker dan mannen. Kassamedewerkers deden dit het vaakst, met zo'n 94% aan deeltijdwerkers. Managers werkten het meest in voltijd, terwijl agrariërs het vaakst over de 40 uur per week gingen.

De meeste deeltijdwerkers zijn terug te vinden in de dienstverlening, de pedagogische beroepen en in zorg en welzijn. Van de verzorgenden werkt 91% in deeltijd. Verder zijn er veel deeltijders te vinden bij onder meer keukenhulpen, schoonmakers en in de horeca.

Werkgeversorganisaties roepen werknemers op meer uren te werken om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN moet arbeidsduurverlenging vaker onderwerp van gesprek zijn in bedrijven en bij de cao-onderhandelingen.

Laatste nieuws