Aantal faillissementen blijft ook in augustus laag

DEN HAAG - In augustus gingen 147 bedrijven failliet, vrijwel evenveel als in de maand ervoor. Het aantal faillissementen is al een aantal jaar zeer klein en de maand augustus vormt daarop geen uitzondering, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de start van de coronacrisis liep het aantal faillissementen snel op: van ongeveer driehonderd per maand naar zo'n vierhonderd in mei 2020. Sindsdien daalde het aantal faillissementen. Het aantal faillissementen kwam in augustus vorig jaar uit op een laagterecord van 109.

Waardoor zo weinig bedrijven failliet gaan, meldt het statistiekbureau niet. Tijdens de coronapandemie werd het uitgebreide steunpakket van het kabinet als een belangrijke oorzaak gezien. Maar dat pakket is eind maart grotendeels stopgezet.

Wel is het zo dat het aantal bedrijven dat uit zichzelf stopt, dus zonder dat er een faillissement is uitgesproken, dit jaar groter is dan vorig jaar. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat tot en met augustus het aantal bedrijven dat stopt elke maand groter was dan in 2021.

De meeste faillissementen waren vorige maand in de sector handel, tevens de bedrijfstak met het grootste aantal bedrijven. Procentueel gingen in de industrie de meeste bedrijven failliet.

Laatste nieuws