ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,75 procentpunt. Dat is de hoogste rentestijging in ruim 20 jaar. 

De ECB verhoogt de rente om de hoge inflatie in de eurozone de kop in te drukken. In Nederland stegen de prijzen in augustus met maar liefst 12%. Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder. Daardoor zal de inflatie afnemen. Mensen zullen daardoor minder uitgeven, waardoor de vraag naar producten en diensten afneemt. En wanneer dat gebeurt, dan zullen de prijzen ook minder hard stijgen, zo is de gedachte.

De ECB denkt dat de inflatie de komende jaren hoger zal zijn dan het eerder dacht: 8,1% in 2022 en 5,5% volgend jaar. Pas in 2024 zal de inflatie met 2,3% weer in de buurt komen van de nagestreefde 2%.

Hard ingrijpen met de historische renteverhoging is hard nodig volgens de centrale bank. Ook omdat de economie minder hard zal groeien dan waar de ECB eerder nog vanuit ging: met 3,1% dit jaar, met 0,9% in 2023 en met 1,9% in 2024.

Bij het rentetarief dat de ECB heeft verhoogd gaat het om de officiële rente. Dat is de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB, of als ze geld dat ze even niet nodig hebben tijdelijk bij de ECB parkeren.

De officiële rente is belangrijk voor consumenten, omdat onder meer de spaarrente en de hypotheekrente hiervan zijn afgeleid.

Laatste nieuws