BNR: 'Ondernemers kunnen rekeningen niet meer betalen'

HILVERSUM - Een groeiende groep ondernemers kampt met betalingsproblemen vanwege de sterke inflatie. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Kredietverzekeraars laten aan BNR weten dat het aantal wanbetalers toeneemt. Vooral de hoge energieprijzen leiden tot problemen, omdat het voor veel bedrijven lastig is om die gestegen kosten door te berekenen. Daarnaast zijn er steeds meer klanten van bedrijven die eveneens hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Kredietverzekeraars zien de huidige omstandigheden als een 'perfect storm', door de combinatie van inflatie, personeels- en materiaaltekorten en een afkoelende economie, waardoor consumenten minder uitgeven. Daarnaast zijn allerlei steunmaatregelen in het kader van corona stopgezet en moet een significante groep ondernemers uitgestelde belastingen gaan betalen.  

Volgens Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL is de kans op een domino-effect groot. Als de ene ondernemer zijn rekeningen niet kan betalen, kan de andere dat volgens hem vroeg of laat ook niet. 'Mijn grootste zorg is dat het veel slechter gaat met het Nederlandse bedrijfsleven dan ze in Den Haag doorhebben. Het gaat heel snel de verkeerde kant op.'

Volgens Biesheuvel moeten 'de energiebedrijven die miljarden verdienen kijken of ze de energierekening kunnen verlagen voor de rest van de bedrijven'. Ook wil hij dat het kabinet afziet van lastenverhogingen voor het bedrijfsleven.

Luister de uitzending op BNR Nieuwsradio

Laatste nieuws