OM seponeert fraudezaken tegen mondkapjesstichting Sywert van Lienden

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rond de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) geseponeerd.

Maar het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de stichting en de bv, Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, gaat wel door.

Het maatschappelijk belang om de mondkapjesstichting en de bv verder te vervolgen zou volgens het OM ontbreken. Deze waren slechts 'het vehikel' dat de bestuurders gebruikten. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven 'schoon schip' te willen maken en Van Lienden, Damme en Van Gestel ontslagen.

Van Lienden en de andere bestuurders richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro's hebben verdiend.

Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid. De voormalige bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws