FRC voorstander van splitsing EY

LONDEN - De bestuursvoorzitter van de Financial Reporting Council (FRC), Jon Thompson, steunt het plan van EY om zijn audit- en adviesactiviteiten te splitsen. Het uiteenvallen van de organisatie heeft volgens de FRC-topman duidelijke voordelen.

Tegen de Financial Times zegt Thompson dat een splitsing vooruit kan lopen op een overeenkomst van de FRC met de grote accountantskantoren om accountancy en advies tegen 2024 operationeel te scheiden. De splitsing neemt significante belangenconflicten van de accountancy met de rest van het bedrijf weg, aldus Thompson. Hij voorziet dat een afgesplitste accountancytak zonder advies verder kan investeren in kwaliteit van de controles. 

Wel houdt Thompson er rekening mee dat er vragen komen van regelgevende instanties. Vooral over het vermogen van een verzelfstandigd accountantskantoor om juridische claims op te vangen. Met name in het Verenigd Koninkrijk regent het de laatste tijd voortdurend boetes en claims tegen accountantskantoren.

De splitsing van EY is nog allerminst een gelopen zaak. Intern wordt er nog gesproken over welk bedrijfsonderdeel de aanzienlijke pensioenverplichtingen in de Verenigde Staten van ongeveer 10 miljard dollar op zich moet nemen, aldus de FT. Het adviesbureau Mercer zou zijn ingehuurd om te adviseren over de financiële verrekening van de splitsing onder de partners. De verdeling van uitbetalingen aan de partners op basis van land van vestiging, de businessline en het aantal jaar in dienst wordt in de accountancysector gezien als een van de moeilijkste aspecten om steun voor de splitsing te verkrijgen, aldus de Financial Times.

Laatste nieuws