Britse toezichthouder: ‘Accountants moeten niet zeuren over boetes’

04-08 13:21 | bron: AccountancyWorld

LONDEN - De Britse toezichthouder FRC wil doorpakken. In 2024 moeten alle grote accountantskantoren hun audit- en adviestakken hebben gesplitst. Daarnaast moeten ze niet te veel klagen over boetes, aldus directeur Jon Thompson. "Een controlerend accountant trekt zich eerder terug dan dat hij een kritisch oordeel afgeeft," aldus Thompson.

Afgelopen jaar deelde de Britse toezichthouder omgerekend voor meer dan 55 miljoen euro aan boetes uit en het aantal niet-financiële sancties schoot omhoog van 28 naar 62. KPMG incasseerde meer dan de helft van alle boetes. In de overgrote meerderheid van de gevallen was er sprake van een gebrek aan controle-informatie en een onvoldoende professioneel-kritische houding. "Allebei essentieel voor een betrouwbare controle", aldus de FRC.

Thompson licht de ontwikkelingen toe in de Financial Times en geeft aan dat accountants niet moeten zeuren over extra controles en boetes voor auditfouten en zich gewoon moeten richten op het verbeteren van de kwaliteit van hun werk.

De grote accountantskantoren zijn de laatste jaren regelmatig tegen miljoenenboetes aangelopen doordat ze niet of te laat aan de bel trokken bij grote bedrijven die failliet gingen zoals BHS en Carillion. Het management van de grote kantoren is van mening dat de strenge FRC ervoor zorgt dan jongeren minder graag bij een accountantskantoor willen werken in de toch al enorm krappe arbeidsmarkt. Thompson: "De oplossing ligt volledig in de handen van de kantoren. Doe een goede audit en je komt bij ons niet in de problemen."

Thompson geeft verder aan dat de aandacht steeds meer ook op de middelgrote accountantskantoren komt te liggen. Waar bij drie van de grote vier ruim 80% van de audits voldoet, blijkt bij belangrijke uitdagers zoals BDO en Mazars een groot deel van de controles niet in orde te zijn.

In de accountancysector is het de vraag of de middelgrote accountants wel kunnen voldoen aan de eisen van de toezichthouder wanneer ze zich steeds meer op grote bedrijven gaan richten in de concurrentiestrijd met de big four. Grant Thornton maakte bijvoorbeeld de keuze om minder grote bedrijven te controleren en kwam daarna als beste uit de bus bij inspecties door de FRC. 

Thompson ziet in de markt wel het verschijnsel dat de grootste kantoren problematische controleklanten laten vallen, die dan uitkomen bij een kleiner kantoor. Maar dat kan geen reden zijn om milder te oordelen over controles bij bedrijven met hogere risico’s. "Controlerend accountants zouden eerder wat kritischer mogen zijn in hun oordeel en zich meer moeten inspannen om het management aan te moedigen hun governance te verbeteren. Maar accountants trekken zich eerder terug dan dat ze een kritisch oordeel afgeven."

De FRC wordt in 2024 vervangen door de Audit, Reform and Governance Authority. Datzelfde jaar moeten Deloitte, KPMG, EY en PwC hun auditdivisies in het Verenigd Koninkrijk hebben afgescheiden van de adviestakken.

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
02 jun Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden
02 jun Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun
02 jun Abonnementsvorm binnen mijn accountantskantoor, wel of niet doen?
02 jun De Dag van de mkb-accountant, donderdag 8 juni aanstaande
02 jun Willekeurige afschrijving op bedrijfsmiddelen
02 jun 3 tips om efficiënt te werken dankzij automatisering
02 jun Nieuw Accountantsmagazine!
01 jun UWV mist dag voor deadline gegevens van duizenden NOW-aanvragers
01 jun UWV: groei werkgelegenheid in Nederland vertraagt volgend jaar
01 jun CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen
01 jun Inflatie in Nederland in mei toegenomen tot 6,1 procent
01 jun 5 tips om samenstelstress te voorkomen
01 jun U bent van harte welkom op de Dag van de mkb-accountant
01 jun Onzichtbare transacties, zichtbare verantwoordelijkheid: De uitdagingen voor accountants onder de WWFT bij het monitoren van NFC transacties
01 jun Hoe Rijkse Accountants & Adviseurs zichzelf en ondernemers helpt met WeFact
31 mei Practicemanagement voor administratie- en accountantskantoren
31 mei De kostprijs berekenen, hoe doe je dat eigenlijk?
31 mei CPB waarschuwt dat gevaar van recessie nog niet is geweken
31 mei Banken gaan minder vaak controleren op mogelijk witwassen
31 mei Randstad: Nederland loopt vast door tekort aan vakmensen
31 mei Ledenvergadering NBA 12 juni 2023: Vergaderstukken, ingediende zienswijzen en amendementen
31 mei NBA reageert op ‘Portugal-route’
31 mei Winkeliers zetten ruim 5 procent meer om in april
31 mei Webinar RPA: dit zijn de vijf key take-aways (video)
31 mei Fiscale Kalender 2023
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Advertentie
uw banner hier?