Groei flexbranche neemt in 2023 verder af

AMSTERDAM - De flexbranche zal in 2023 minder hard groeien. Onder meer de groeiende personeelstekorten, de kans op een recessie en nieuw beleid zetten flexbedrijven onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van ING naar de branche.

Ook flexbedrijven hebben te maken met personeelstekorten. De krapte op de arbeidsmarkt loopt volgens de ING in rap tempo op en lijkt structureel. Zo leidt het personeelstekort tot minder nieuwe werknemers vanuit uitzendbureaus.

Daar komt bij dat de tarieven voor flexkrachten stijgen. In het eerste kwartaal van 2022 namen deze met 6% toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De loonkosten stijgen en het vinden van goed personeel is lastiger. Hierdoor zien flexbedrijven zich genoodzaakt hun tarieven te verhogen.

Daarnaast leidt nieuw beleid tot verschillen tussen zzp'ers en uitzendkrachten die werken voor flexbedrijven. Omdat het door nieuwe regels verplicht wordt om uitzendkrachten sneller een vast contract aan te bieden, denkt ING dat bedrijven eerder voor zzp'ers zullen kiezen. Ook omdat regelgeving voor zzp'ers, bijvoorbeeld in de vorm van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, op zich laat wachten.

Laatste nieuws