Britse toezichthouder acht controlekwaliteit bij BDO en Mazars ondermaats

LONDEN - De Britse toezichthouder FRC ziet verbetering in de kwaliteit van audits bij de grootste accountantskantoren, maar blijft kritisch op het kwaliteitsniveau in het algemeen. Bij BDO en Mazars is de kwaliteit ‘onaanvaardbaar’, aldus FRC.

De toezichthouder stelt jaarlijks een toezichtrapport op voor de grootste accountantsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk: BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars en PwC. Uit het rapport blijkt dat de auditkwaliteit dit jaar is toegenomen: 75% van de gecontroleerde audits kreeg het stempel goed of vereiste een kleine verbetering. Vorig jaar kon 71% op de goedkeuring van FRC rekenen, het jaar ervoor 67%. "Het is duidelijk dat de combinatie van de steeds assertievere toezichtaanpak van de FRC en de investeringen van kantoren in hun systemen, mensen en capaciteiten om de controlekwaliteit te verbeteren een positief effect heeft," aldus FRC.

Bovendien zijn er bij vijf kantoren geen audits gevonden die significante verbeteringen nodig hadden. De FRC benoemd KPMG: "De individuele controle-inspecties zijn aanzienlijk verbeterd. Dat is veelbelovend, maar nog geen trend. De FRC zal de controles van KPMG nauwlettend blijven volgen." De Britse toezichthouder deelde afgelopen voorjaar twee keer een boete uit wegens fouten bij de controles van de jaarcijfers van Rolls-Royce en het bouwconcern Carillion.

Mazars en BDO scoren onvoldoende in het rapport. "De resultaten blijven daar onaanvaardbaar.’ Bij Mazars hadden vier van de acht beoordeelde audits meer dan slechts beperkte verbeteringen nodig, bij BDO ging het om vijf van de twaalf audits."

De FRC blijft Mazars en BDO dan ook streng volgen, met specifieke toezichtplannen. FRC-topman John Thompson stelt dat er in de hele markt nog altijd behoefte is aan consistente verbetering op de lange termijn.

Laatste nieuws