FRC wil van big four garanties over examenfraude

LONDEN - De Britse toezichthouder FRC heeft de big four aangeschreven naar aanleiding van de miljoenenboetes die elders in de wereld zijn opgelegd wegens fraude met (PE-)examens. De toezichthouder wil garanties dat deze fraude niet in het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt. De kantoren hebben van de Britse toezichthouder een week gekregen voor hun reactie.

EY kreeg onlangs van de Amerikaanse toezichthouder SEC de grootste boete ooit voor een accountantskantoor (100 miljoen dollar). Accountants van EY bleken te hebben gefraudeerd met examens over integriteit. Deze examens zijn verplicht voor het behalen en behouden van Certified Public Accountant (CPA)-licenties. Daarnaast had hun werkgever tijdens het onderzoek bewijzen van het spieken achtergehouden.

Eerder dit jaar ontving PwC in Canada een boete van een miljoen dollar nadat was gebleken dat 1.200 medewerkers online documenten met antwoorden op (interne) toetsvragen hadden gedeeld. PwC ontdekte de fraude en meldde die zelf bij de toezichthouder.

Vorig jaar al werd bekend dat ook bij KPMG grootschalig examenantwoorden werden gedeeld. De Amerikaanse toezichthouder legde een boete van 450.000 dollar op aan KPMG, de 1.100 medewerkers kwamen ervan af met een waarschuwing.

Nu wil de FRC weten of de big four kantoren in het Verenigd Koninkrijk hier wel voldoende maatregelen tegen nemen. Met name de praktijken bij het Amerikaanse EY baren de toezichthouder zorgen, omdat het ging om fraude met externe professionele examens, bovenop fraude met interne beoordelingen.

"De FRC maakt zich grote zorgen over deze gebeurtenissen en de mogelijke impact op Britse accountantskantoren.’ De laatste maanden zijn er vanuit de FRC al gesprekken geweest met de kantoren, maar kennelijk was dat niet genoeg: Gezien het belang van deze kwestie hebben we besloten dat we formaliseren, verdiepen en versnellen". Dat schrijft directeur van de divisie Toezicht Sarah Rapson in een eerder deze maand gestuurde brief.

CEO’s wordt gevraagd om binnen hun kantoor een grootschalige preventieve controle op te zetten en gedetailleerd aan te geven hoe zij er zeker van kunnen zijn dat er in het bedrijf niet wordt gefraudeerd. 

Laatste nieuws