EY-topman Di Sibio hoopt op tien miljard extra omzet door splitsing

LONDEN - De splitsing tussen de audit- en adviespraktijken van EY kan de consultancytak van het bedrijf mogelijk zo’n tien miljard dollar extra omzet opleveren. Dat verwacht EY Global-CEO Carmine Di Sibio. De bestuursvoorzitter van de wereldwijde EY-organisatie zegt in een interview met de Financial Times dat de adviespraktijk van EY door de splitsing bevrijd wordt van mogelijke belangenconflicten. Deze zitten nu bijvoorbeeld in de weg bij een samenwerking met grote techbedrijven.

De auditpositie van EY in de techmarkt is volgens De Sibio "both a blessing and a curse". Het bedrijf is momenteel controlerend accountant van techbedrijven als Amazon, Google, Oracle en Salesforce.

Volgens de EY-topman is de combinatie van audit en advies vooral gunstig voor de accountantspraktijk. Het zorgt voor genoeg omvang en gewicht om grote opdrachtgevers binnen te halen. Maar bij de adviestak zit de combinatie in de weg, omdat die vanwege mogelijke belangenverstrengeling geen samenwerking mag aangaan met zulke bedrijven.

Samenwerkingsverbanden met techbedrijven vormen volgens Di Sibio de sleutel voor stevige adviescontracten, zoals cloudprojecten om IT-systemen bij bedrijven te moderniseren. Dat kan EY jaarlijks vijf tot tien miljard dollar extra omzet opleveren, aldus de EY-topman.

Tegelijk stelt Di Sibio dat een splitsing ook goed kan uitpakken voor de accountantspraktijk, die na de splitsing opdrachten kan verwerven bij bedrijven waar nu de adviestak al werkzaam is. Dan is er formeel immers geen sprake meer van belangenverstrengeling.

De top van EY overlegt momenteel in New York over de mogelijke splitsing van de organisatie, die in mei jl. voor het eerst werd aangekondigd. De uiteindelijke beslissing volgt volgens Di Sibio binnen een aantal weken.

Laatste nieuws