Van Lienden definitief ontslagen bij stichting om mondkapjesdeal

AMSTERDAM - Sywert van Lienden en Bernd Damme van de Stichting Hulptroepen Alliantie zijn definitief ontslagen als bestuursleden van de stichting. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Ook mogen zij de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden.

De rechtbank oordeelt dat het tweetal "in strijd met de statuten van de stichting heeft gehandeld door een commerciële concurrent van hun eigen stichting op te richten".

Van Lienden en Damme werden in april voorlopig uit het bestuur gezet. Dat gebeurde in afwachting van een rechtszaak vanwege de omstreden mondkapjesdeal. Het OM en zeven betrokkenen bij de deal hadden de rechter gevraagd om hun ontslag. Een derde bestuurslid, Camille van Gestel, was toen al opgestapt.

De zakenpartners sloten de mondkapjesdeal in 2020 met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze ontvingen daarbij ruim 100 miljoen euro belastinggeld voor ongeveer 40 miljoen mondkapjes. Met de deal verdienden ze zo'n 20 miljoen euro.

Een deel van de mondmaskers is door het RIVM afgekeurd, omdat ze het zeer dunne koolstofmateriaal grafeen bevatten. Vooralsnog is geen van de mondkapjes gebruikt.

De rechtbank oordeelt dat de bestuurders, en dan met name Van Lienden, naar buiten toe hebben benadrukt dat zij zich belangeloos inzetten voor de zorg. Pas nadat er in de media berichten waren verschenen over een commerciële bv, gaven ze daar meer duidelijkheid over.

Dat zij dit vanwege geheimhoudingsverplichtingen niet eerder konden doen, is volgens de rechtbank niet gebleken. "Door hun eigen toedoen zijn Van Lienden en Damme hierdoor betrokken geraakt in een grote maatschappelijke controverse", aldus de rechtbank.

De Tweede Kamer vroeg Van Lienden eerder het met de mondkapjesdeal verdiende geld terug te storten. Dat heeft hij niet gedaan.

Laatste nieuws