Kwartiermakers zijn 'voorzichtig positief' over ontwikkelingen accountancysector

DEN HAAG - Minister Kaag van Financiën heeft de vierde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector gedeeld met de Tweede Kamer. Op basis van onderzoek naar het audit only-model zien de kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn geen aanleiding om een structurele splitsing verder te verkennen.

De Kwartiermakers zijn "voorzichtig positief" over ontwikkelingen die zij in de afgelopen tijd gezien hebben binnen het accountantsberoep. Daarbij verwijzen de Kwartiermakers onder meer naar diverse oorzakenanalyses "met de juiste diepgang", die door de AFM en werkgroepen van de NBA zijn opgeleverd, bijvoorbeeld rondom fraude en continuïteit.

Daarnaast heeft de NBA in samenspraak met de sector plannen gepresenteerd, die verder gaan dan de opdracht die de Kwartiermakers hebben gekregen. "Hieruit blijkt dat de sector relevante mogelijk ongemakkelijke onderwerpen niet schuwt, zoals het vraagstuk rondom de geheimhoudingsplicht versus de meldingsplicht."

Daarentegen zien de Kwartiermakers dat met name op het gebied van cultuur, educatie en innovatie nog grote stappen van de accountancysector nodig zijn. Zij roepen de sector op meer durf te tonen om te experimenteren, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, fraude en continuïteit.

Ook nieuwe wetgeving moet niet te lang duren en de Kwartiermakers verzoeken de minister daarom vaart te maken met het wetsvoorstel Wet toekomst accountancysector. Dat wetsvoorstel is recent na behandeling in de ministerraad doorgestuurd naar de Raad van State voor advies.

De Kwartiermakers willen graag pas hun overkoepelend oordeel geven over de diverse onderzoeken en het experiment ten aanzien van de structuurmodellen, wanneer alle onderzoeken zijn afgerond. Dat gebeurt bij de slotrapportage van de Kwartiermakers in 2023. Maar inmiddels is wel het onderzoek van SEO economisch onderzoek naar 'audit only' voltooid. Het rapport daarover is ook aan de Tweede Kamer aangeboden door de minister.

In het rapport constateert SEO dat 'structurele splitsing' leidt tot zekere nadelen, terwijl tegelijk niet vaststaat of dit leidt tot de gewenste verbeteringen voor de kwaliteit van wettelijke controles. De Kwartiermakers zien in het rapport geen aanleiding om een structurele splitsing van audit en advies verder te verkennen. Wel zien de Kwartiermakers de meerwaarde van het stellen van nadere eisen aan de transparantie van de controle- en adviestak van accountantsorganisaties. De Kwartiermakers gaan graag met de sector en de minister in gesprek over verdere analyse.

De Kwartiermakers stellen in hun rapportage ook dat de accountancysector meer kan en moet innoveren. Accountech binnen de NBA wordt als goed voorbeeld genoemd, maar ook op organisatieniveau kunnen stappen gemaakt worden.

Bekijk de vierde voortgangsrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector

Laatste nieuws