Invoering nieuwe box 3-heffing mogelijk later

DEN HAAG - Het is nog niet zeker dat een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement vanaf 2025 kan worden ingevoerd. Het tijdpad voor invoering is bijzonder krap en ook wanneer alles volgens schema verloopt is het nog maar de vraag of 2025 haalbaar is. Daarvoor waarschuwen ambtenaren van het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst, bleek deze week tijdens een bespreking in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over het kabinetsvoornemen om per 2025 op basis van het werkelijke rendement op vermogen te gaan heffen. Dat spraken de coalitiepartijen al voor het kerstarrest van de Hoge Raad met elkaar af. De nieuwe wetgeving moet begin volgend jaar door de Tweede Kamer behandeld kunnen worden.

Na advies van CapGemini stelde het kabinet 2025 als doel voor de invoering van de nieuwe wetgeving. Dat was echter wel onder voorwaarden, namelijk dat de wetgeving op tijd klaar is, de technische voorbereidingen tijdig starten en er geen extra werk bij komt. Door het kerstarrest van de Hoge Raad is dat laatste niet meer het geval.

Zolang er nog geen vermogensbelasting op basis van werkelijk rendement is ingevoerd blijft het na het kerstarrest noodzakelijk om met een tijdelijke noodreparatie te werken. Dat brengt het risico van nieuwe procedures met zich mee, zo kwam tijdens de bespreking in de Tweede Kamer deze week naar voren. 

Laatste nieuws