Accountancy niet sexy?!

VEENENDAAL - Het beroep van de accountant heeft een stoffig imago, maar dat is echt achterhaald. De accountancykantoren anno 2023 zijn innovatieve, maatschappelijk betrokken kantoren, met een moderne kijk op werken en ontspannen. Vooral bij de wat kleinere kantoren is de stoffigheid ver te zoeken. Er werken jonge, enthousiaste professionals voor wie fun minstens zo belangrijk is als finance. Dus… accountancy niet sexy? Eens kijken hoe je daar na het lezen van dit blog over denkt.

Rekenwerk of mensenwerk?

De moderne accountantskantoren kijken bij het aannemen van nieuwe mensen nadrukkelijk naar het sociale profiel van medewerkers. Dat je de feiten en cijfers op orde hebt is vanzelfsprekend. Het gaat erom dat je makkelijk met je klanten overweg kunt. Over van alles met ze kunt praten. Zo ontstaat immers een goede band met je klant. Dat is voor iedereen leuker. En bovendien hoor je dan nog eens wat, waardoor je beter kunt inspelen op ontwikkelingen bij je klant. Soft skills zijn voor de toekomstige accountant dus net zo belangrijk als hard skills.

Van grijs naar kleur

De tijd van het stoffige imago van de accountant is dus voorbij. En dat geldt ook voor het tijdperk dat witte mannen van middelbare leeftijd de dienst uitmaakten. Loop een modern accountantskantoor binnen en je ziet jonge mensen, mannen en vrouwen van diverse afkomst.

Een toekomstgericht accountantskantoor dat niet wil vergrijzen, vraagt zich af wat de jongere generaties verwachten van hun werkgever. Het klinkt misschien traditioneel, maar een goed salaris staat bij veel jongeren bovenaan. Wellicht komt dat door de hoge studieschuld die velen hebben, en dat voor een koopwoning een flink budget nodig is. Na de crisis blijkt baanzekerheid ook hoog te scoren. Inhoudelijk zoeken jongeren naar betekenis en impact in hun werk. De mogelijkheid om overal te kunnen werken is belangrijk. En qua cultuur liefst zo min mogelijk hiërarchie en lekker veel autonomie en flexibiliteit.

Work hard, play hard

Ja het is waar. Het is best hard werken in de accountancy. Zeker als er weer een kwartaalafsluiting aankomt, of de jaarstukken tijdig gereed moeten zijn. Maar daar staat veel tegenover. Want na al dat buffelen is het tijd voor ontspanning en gezelligheid. En niet alleen op vrijdagmiddag. Teambuilding dagen, weekendjes weg of zelfs trips naar het buitenland zijn aan de orde van de dag.

De accountantskantoren van vandaag hebben ook aandacht voor vitaliteit. Gezonde lunches, tijd om tussen je klussen door even te ontspannen. Samen meedoen aan een sportevenement. Tijd voor jouw hobby’s: het kan allemaal. Sterker nog; het  wordt van harte aangemoedigd. Want als jij goed in je vel zit en gefocust bent, ben je het meest waardevol voor je klanten.

Innovaties

De ontwikkelingen binnen de accounts- en administratiekantoren gaan hard. Mocht je bij de accountant nog het beeld hebben van een Mercedes diesel, verander dat dan snel in een zelfrijdende auto van Apple. Het saaie, handmatige werk wordt inmiddels gedaan door geavanceerde systemen. Daardoor hou je als accountant tijd over voor boeiende gesprekken met je klant. Hoe gaat het met de business, wat houdt je bezig, wat zijn de plannen? Waarin kunnen wij ondersteunen om nog meer uit je bedrijf te halen? Jouw toegevoegde waarde komt zo optimaal tot z’n recht. Je kunt je klant echt vooruithelpen, bijvoorbeeld door toekomstscenario’s te bespreken, op basis van de inzichten die je hebt opgedaan.

Je werkt dus niet in een vastomlijnd systeem. Er is ruimte om jezelf te zijn en jouw unieke kwaliteiten in te zetten voor je klanten. Dat maakt het werk ontzettend leuk en uitdagend. Bovendien ben je door de digitalisering van het accountancy vak niet meer gebonden aan een vaste locatie. Je wisselt het kantoor af met andere plekken waar je prettig werkt. Als je maar doet wat je hebt beloofd, dan maakt het niet uit waar en wanneer je dat doet.

Fiscale superhelden

De Tweede Kamer wil dat accountants weer de helden van de economie worden, blijkt uit een commisiedebat over de accountancy dat in maart 2022 werd gehouden. Klinkt overdreven? Misschien. Maar vergeet niet hoe belangrijk je bent als accountant. Je zorgt niet alleen dat alle cijfers up-to-date zijn. Je voorkomt dat jouw klant in de problemen komt, bijvoorbeeld door niet compliant te zijn. Maar belangrijker nog, je signaleert kansen voor groei. Een soepel draaiende economie, met innovatieve bedrijven betekent veel voor ons land. De accountant van nu kijkt vooruit en helpt opdrachtgevers hun business succesvol te maken. Hoe mooi is dat?

Wat denk je?

Cijfers, processen, maar vooral het omgaan met zoveel verschillende mensen maken het vak van accountant zo leuk en leerzaam. Het is een teamsport waarbij je in je eigen tempo kunt groeien en regie houdt over je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Een vak waar ruimte is om alles uit jezelf te halen en je van je meest aantrekkelijke kant te laten zien. Sexy toch?

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws