Nederlandse CEO krijgt één na hoogste salaris in Europa

AMSTERDAM - Nederlandse CEO’s krijgen gemiddeld € 15.774,80 salaris per maand. Dat is 500 euro minder dan CEO's in Duitsland, maar nog altijd zesduizend euro meer dan het Europese gemiddelde. Topvrouwen ontvangen gemiddeld ruim duizend euro minder salaris per maand.

Dat blijkt uit onderzoek door lerensolliciteren.nl. Het salaris van CEO’s in de diverse EU-landen blijkt sterk te verschillen. Met name in Oost-Europa liggen de maandinkomsten tot twaalfduizend euro lager dan in Duitsland. In Duitsland verdienen CEO's gemiddeld € 16.116,48. De top drie wordt gecomplementeerd door België met een gemiddeld maandinkomen van €14.714,21. Hekkensluiters zijn Estland (€4.747,45), Roemenië (€4.733,59) en Hongarije (€4.034,54).

Gemiddeld gezien verdienen CEO’s in Europa 5,6 keer meer dan een gemiddelde werknemer. In Nederland verdienen CEO’s 7,3 keer meer dan een gemiddelde werknemer. In Denemarken is deze verhouding overigens het kleinst. Daar verdienen CEO’s 3,33 keer meer dan een gemiddelde werknemer. Overigens kan salarisverschil tussen een CEO en werknemer nog veel groter zijn. CEO’s bij beursgenoteerde bedrijven verdienen het meest aan aandelen en opties. Bij een beursgenoteerd bedrijf kan het inkomen van een CEO 300 hoger zijn dan dat van een gemiddelde werknemer.

Vrouwelijke CEO’s verdienen gemiddeld gezien €1.190,47 minder per maand ten opzichte van mannelijke CEO’s. Gemiddeld gezien verdienen mannen 12,86% meer dan vrouwen.

Bekijk het hele onderzoek hier

Laatste nieuws