BDO tekent jaarrekening Vitesse niet om sancties tegen Rusland

ARNHEM - Voetbalclub Vitesse krijgt van BDO geen goedkeurende verklaring bij de jaarrekening. Dit komt doordat de club met Valeriy Oyf een Russische eigenaar heeft. De voetbalclub uit Arnhem riskeert nu een boete en puntenaftrek. Dat meldt De Telegraaf.

"De verklaring van de onafhankelijke accountant BDO Audit & Assurance ontbreekt omdat zij op dit moment geen verklaring afgeeft aan bedrijven met een Russische eigenaar". Dat valt te lezen in het gedeponeerde jaarverslag over het voetbalseizoen 2020-2021 van de eigenaar van Vitesse Performance Management Holding.

De krant vroeg het jaarverslag op. Een woordvoerder van BDO zegt in De Telegraaf dat, nog los van personen en bedrijven op de Europese sanctielijst, dat BDO vanwege de oorlog in Oekraïne twijfelt over alle werkzaamheden voor personen of entiteiten uit Rusland of Wit-Rusland. ‘Dat wordt ook beoordeeld in het controleproces van de houdstermaatschappij Performance Management Holding’, aldus De Telegraaf.

Betaald voetbalorganisaties (BVO’s) zijn verplicht een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening te tonen. De KNVB laat desgevraagd weten dat clubs zonder handtekening van hun accountant sancties kunnen verwachten. ‘In beginsel een geldboete.’ Daarna moeten ze alsnog een accountantsverklaring overleggen. De voetbalbond weigert in De Telegraaf uitspraken over de situatie van Vitesse te doen. Er zijn geen gevallen bekend van clubs die zonder accountantsverklaring bleven. Maar clubs die hun cijfers te laat indienen of hun begroting niet rond krijgen, worden doorgaans bestraft met puntenaftrek, zoals ADO Den Haag deze dit seizoen kreeg.

De Telegraaf weet te melden dat van de bekende Nederlandse bedrijven met een Russische eigenaar naast Vitesse alleen het op Schiphol gevestigde Yandex NV van miljardair Arkady Volozh vooralsnog een jaarrekening heeft gedeponeerd. De Rus met een Maltees paspoort kreeg wel een handtekening op zijn jaarverslag, maar dan van de Russische divisies van KPMG en PwC.

De BV Vitesse maakt gebruik van de voetballicentie van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem. De aandelen van de BV zijn weer in handen van Performance Management. Deze financiële holding, en daarmee de Arnhemse voetbalclub, is sinds 2013 in Russische handen. Eerst werd Alexander Chigirinskiy eigenaar en sinds 2018 is dat Valeriy Oyf. De in het Oekraïense Odessa geboren Oyf zette Performance Management Holding begin maart in de verkoop vanwege de Europese sancties tegen Rusland. Oyf staat zelf niet op de Europese of Amerikaanse sanctielijsten. In een korte verklaring stelde hij zijn aandelen te verkopen in het belang van de club.

 

Bron: De Telegraaf

Laatste nieuws