Steeds meer vacatures voor steeds minder werkzoekenden

DEN HAAG - Er stond in het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 451.000 vacatures open, terwijl het aantal werklozen daalde tot 338.000. Per 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures. Dat meldt het CBS dinsdag. Er zijn 11 miljoen Nederlanders aan het werk, van wie 2,7 miljoen als flexwerker.

Het is al de vierde keer op rij dat het aantal openstaande vacatures een record breekt, terwijl het aantal werklozen blijft dalen. Er waren in het eerste kwartaal 338.000 werklozen. Dat is 3,5% van de beroepsbevolking en het kleinste aantal ooit. Het statistiekbureau definieert werklozen als mensen zonder betaald werk, die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn.

De werkloosheid daalde omdat er meer mensen werk hebben gevonden dan er mensen waren die hun baan verloren. Daardoor waren er 63.000 minder werklozen. Tegelijk kwamen er ook 31.000 werklozen bij omdat er meer mensen naar werk zochten zonder het te vinden dan er mensen waren die stopten met zoeken of niet meer beschikbaar waren. Netto waren er 32.000 werklozen minder.

Het aantal banen steeg met 127.000 naar een recordhoogte van 11,2 miljoen. 8,8 miljoen daarvan zijn werknemersbanen en 2,4 miljoen Nederlanders werken als zelfstandige. 2,7 miljoen werknemersbanen waren met een flexibel contract. Dat zijn er 25.000 meer dan een kwartaal eerder. Toch zijn er nog altijd minder flexbanen dan voor de coronacrisis. 

Er stonden aan het einde van het eerste kwartaal in alle sectoren meer vacatures open dan een kwartaal eerder, maar in de horeca kwamen er de meeste vacatures bij. Het aantal vacatures in de horeca is verdubbeld ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. 

Laatste nieuws