3 best practices voor accountants in 2022

29-06 06:09 | bron: AccountancyWorld

VEENENDAAL - Wil je van meerwaarde blijven voor je klanten? Dan moet waardecreatie voorop staan in je werk. Voor veel moderne accountants- en administratiekantoren betekent dit dat hun werkwijze moet worden hervormd. Zij richten zich namelijk niet slechts op het verrichten van de boekhouding en administratie, maar op een veelzijdig takenpakket.

In dat takenpakket spelen automatisering, forecasting en benchmarking een steeds grotere rol. In dit artikel ontdek je hoe je deze best practices in je organisatie implementeert en welke voordelen dit biedt.

De kracht van automatisering, forecasting en benchmarking

Het werk van moderne accountants- of administratiekantoren bestaat uit signaleren, informeren en adviseren. Onder signaleren verstaan we het tijdig opmerken van financiële ontwikkelingen, kansen en bedreigingen. Informeren draait om het inzichtelijk en begrijpelijk maken van cijfers en voorspellingen. En met adviseren doelen we op het geven van advies over de koers die de klant het beste kan bewandelen.

Om dit op de best mogelijke wijze te doen, zijn automatisering, forecasting en benchmarking van steeds groter belang. Deze best practices helpen je om je klanten nieuwe inzichten te bieden en van proactief advies te voorzien. In de paragrafen hieronder lees je hoe dat werkt.

1. Maak je werk menselijker met automatisering

Het klinkt wellicht paradoxaal, maar automatisering is de beste manier om je werk als accountant menselijker te maken. Dat komt omdat je dankzij automatisering meer tijd overhoudt om te doen waar je goed in bent: je klanten op betrouwbare en persoonlijke wijze adviseren over de financiële koers van hun bedrijf. Automatisering speelt een grote rol bij het signaleren van kansen en bedreigingen. Ook biedt het de nodige inzichten om je klanten van waardevolle informatie en advies te voorzien.

Het automatiseren van je werk heeft significante invloed op je samenwerking met je klant. Je gaat namelijk werken met dashboards die klanten real-time inzicht bieden in hun administratie. Het is daarbij belangrijk dat je de klant overtuigt van de noodzaak en de voordelen van deze automatisering en dat je deze werkwijze stapsgewijs implementeert. De klant voelt zich hierdoor niet in het diepe gegooid, maar ervaart een natuurlijke leercurve.

2. Creëer een win-winsituatie met forecasting

Een win-winsituatie creëren waar jij en je klant beiden van profiteren. Dat bereik je door te forecasten. Forecasting duidt op de financiële en fiscale planning van een organisatie en ondersteunt je bij het geven van fiscaal advies aan je klanten. Ook is het een belangrijk middel om je klanten te informeren over hun financiële situatie.

Forecasting leidt tot een financieel plan waarbij je samen met je klant om de tafel gaat zitten om te brainstormen over kosten, omzet, begrotingen en het bepalen van winstdoelen en KPI’s. Ook belastingen en investeringen worden in zo’n forecast meegenomen. Dankzij deze forecast krijgen klanten diepgaand inzicht in hun financiële administratie. Dit stelt hen in staat om slimmer te bezuinigen, meer winst te maken en de belastingdruk te verlagen.

Traditioneel gezien vinden forecasts slechts eenmaal per jaar plaats. In een ideale situatie wordt een forecast elk kwartaal ingezet. Hiermee houd je altijd een vinger aan de pols en raak je niet zomaar uit koers. De ervaring leert dat ondernemers dankzij periodieke forecasting meer interesse krijgen in hun financiële cijfers. Dit leidt tot een intensievere samenwerking met het accountants- of administratiekantoor.

3. Maak prestaties meetbaar met benchmarking

Een benchmark wordt ook wel een prestatiemeting genoemd. Tijdens een benchmark maak je een financiële en boekhoudkundige vergelijking tussen verschillende bedrijven en industrienormen. Dit is een beproefde manier om de prestaties van je klant te beoordelen en in context te plaatsen. Benchmarks worden vaak verricht voor franchise-ondernemingen, maar zijn nuttig voor elk bedrijf en elke industrie.

Benchmarking is een goede manier om de positie van je klant ten opzichte van de markt te bekijken en te vergelijken. Op basis hiervan kan een concreet groeiplan worden gemaakt. Dit groeiplan is gebaseerd op de inzichten die uit de benchmark voortkomen, waaronder omzet, kosten, marges en andere KPI’s. Hierdoor speelt benchmarking een belangrijke rol in het proactief adviseren van klanten.

Hoe speel jij in op ontwikkelingen in de markt?

Automatisering, forecasting en benchmarking worden steeds belangrijk in het accountantsberoep. Je biedt hiermee een eigentijdse en vooruitstrevende dienstverlening waar jij en je klant beiden van profiteren.

Ben je benieuwd hoe het accountantsvak in 2022 verandert en wat dit voor jouw organisatie betekent? Download dan ons ebook “Hoe accountants- en administratiekantoren meerwaarde voor ondernemers kunnen creëren" en stoom jezelf klaar voor de toekomst van accountancy. In het ebook vind je interviews met ondernemers en waardevolle tips en adviezen over het moderniseren van je werk.

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie AccountancyWorld gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug FRC voorstander van splitsing EY
05 aug 5 accountancytrends die je werk veranderen in 2022
05 aug Musk beschuldigt Twitter opnieuw van fraude
05 aug Accountant, verras jij je klant met inzicht, overzicht en een moeiteloze samenwerking?
05 aug Ageras helpt boekhouders en accountants bij het vinden van de juiste klanten
04 aug Britse toezichthouder: ‘Accountants moeten niet zeuren over boetes’
04 aug SRA reageert op consultatie ESRS-standaarden CSRD
04 aug Lansigt Ridderkerk gaat verhuizen
04 aug Inflatie op hoogste niveau sinds 1975
04 aug Hyperinflatie in Turkije scheelt ING bijna 300 miljoen euro aan winst
04 aug Hoe PBC+ het aanleverproces van klantinformatie stroomlijnt (video)
04 aug Zo help je ondernemers naar een digitale administratie
03 aug Wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV voorlopig nog niet naar Kamer
03 aug Bazerman: 'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
03 aug Verkiezing Exact Cloud Award 2022 van start voor 10e editie
03 aug 4 manieren om jezelf als accountant te onderscheiden
03 aug Financieringen om de gaten tussen activa en passiva te dichten
02 aug Totale boetebedrag Britse toezichthouder flink hoger
02 aug Groei flexbranche neemt in 2023 verder af
02 aug Pensioenexpert: inflatie niet bij te houden voor pensioenfondsen
02 aug Belastingdienst gaat mkb per sms herinneren aan btw-aangifte
02 aug Een werkdag zónder automatisering? Onvoorstelbaar voor Alfa Accountants en Adviseurs
02 aug Webinar: STAP-budget (video)
01 aug Kennistoets 2022
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?