Waarom accountants Agile werken moeten overwegen

04-05 06:05 | bron: AccountancyWorld

DELFT - De wereld verandert. Ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razendsnel en we verwachten dat alles zo efficiënt mogelijk verloopt. Niet alleen als het gaat om navigatiesystemen, apps en internetbankieren, maar ook in het bedrijfsleven: klanten willen zo snel mogelijk de beste oplossing en daarbij is het wenselijk dat er continu rekening gehouden wordt met hun veranderende wensen en behoeften. Hoewel er al goede stappen worden gemaakt voor efficiënter werken binnen de accountancysector, zien we dat veel kantoren voor het bijhouden van de werkvoorraad nog steeds werken met Excel, whiteboards en andere soortgelijke tools. Daarbij zijn accountants- en administratiekantoren veelal nog afhankelijk van de klant om werkzaamheden uit te voeren. Niet echt efficiënt en overzichtelijk, zeker in deze tijd. Een tijd waarin kantoren genoodzaakt zijn vaak van taken te wisselen.

De “stop-and-go"-manier van werken

Ieder accountants- en administratiekantoor weet dat de situatie in de praktijk vaak anders loopt dan dat je van tevoren had gedacht of gehoopt. Je bent sterk afhankelijk van je klanten en het komt regelmatig voor dat klanten hun documenten niet op tijd aanleveren. Hierdoor kun jij niet verder met je volgende werkzaamheden. Deze zogeheten “stop-and-go"-manier van werken kost dan ook veel tijd. Met de komst van slimme accountancysoftware wordt dit al grotendeels verholpen. De software is cloud-based, maakt het mogelijk om applicaties en werkzaamheden aan elkaar te koppelen en faciliteert handvaten voor klanten om de administratie gemakkelijk en snel aan te leveren. Het ultieme voorbeeld is de komst van in-context communicatie. Vanuit een boeking waar een vraag over is, kan gemakkelijk een chatfunctie worden geactiveerd. De klant kan hier vervolgens op reageren en indien nodig ontbrekende documenten direct toevoegen. Daardoor wordt het werken niet alleen efficiënter, maar verandert ook de dienstverlening van de hedendaagse accountant. De toegevoegde waarde ligt nu vooral op het gebied van data gedreven adviezen en dit betekent dat de focus meer en meer ligt op de behoefte van de klant.

Wat is Agile werken en wat zijn de voordelen?

Agile werken speelt in op deze nieuwe manier van werken. De term ontstond in 2001 binnen de softwareontwikkeling en is ondertussen een wereldwijde beweging die het bedrijfsleven verandert. De letterlijke vertaling van “Agile” is wendbaar, lenig en flexibel. Het is een manier van denken, organiseren en werken en maakt het voor organisaties mogelijk om effectief en snel te reageren op veranderingen. Belangrijke kenmerken zijn kennis delen, samenwerken, de klant nauw betrekken bij processen en continu bijsturen. Deze manier van werken stelt jou als accountant in staat om niet alleen effectief, maar ook efficiënt samen te werken. Zowel met collega’s als met jouw klanten. Het brengt dan ook vele voordelen met zich mee. Binnen de methode worden de werkzaamheden met de hoogste prioriteit als eerste opgepakt. Het implementeren van een weekstart kan ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van de belangrijkste taken die uitgevoerd moeten worden. Hierbij wordt besproken waar de komende week of komende weken de grootste risico’s liggen om alles af krijgen en wordt er gekeken naar manieren waarop de risico’s verkleind kunnen worden. Een risico is bijvoorbeeld de afhankelijk van de klant om werkzaamheden uit te kunnen voeren. Tijdens een weekstart kan besloten worden om niet te wachten tot de klant de administratie aanlevert maar om proactief de administratie op te halen. Dit vermindert het risico op afhankelijkheid en kunnen de werkzaamheden volgens planning uitgevoerd worden. Daarbij heb je een betere projectcontrole en is er een hogere klanttevredenheid. Dit aangezien de klant direct bij het proces betrokken is en er efficiënt gestuurd kan worden op (tussentijdse) feedback.

Verschillende methodes om toe te passen

Binnen de Agile methode kun je verschillende manieren van werken toepassen. Twee veelvoorkomende methodes zijn Scrum en Kanban. De Scrum-methode wordt met name toegepast in teams van 3 tot 9 personen, waarbij de teams zelfsturend zijn. Er wordt gewerkt in korte sprints van 1 tot 3 weken, waarbinnen de belangrijkste werkzaamheden voor die sprint worden toebedeeld. Na iedere sprint is er een evaluatiemoment en wordt de werkwijze onder de loep genomen. Bij dit soort momenten zijn alle betrokkenen welkom, van collega’s tot de klant. Dit stelt iedereen in staat om kritisch te kijken naar de voortgang van de werkzaamheden, de behoefte vanuit de klant en bij te sturen indien nodig. Een andere methode is de Kanban-methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een visueel systeem waarin de voortgang en het beheer van het werk wordt bijgehouden. Binnen deze visuele weergave wordt vaak gebruik gemaakt van termen als “to do”, “doing” en “done”. Hierdoor kunnen potentiële risico’s of knelpunten snel opgemerkt en opgelost worden.

Til jouw dienstverlening naar een hoger niveau

Het gebruik van slimme accountancysoftware is al zeker een stap in de goede richting. Het zorgt voor een efficiëntere samenwerking met de klant en bied je altijd en overal actuele inzichten. Met de Agile manier van werken zet je met jouw accountantskantoor de stap naar een hoger niveau. Het stelt je in staat om nog beter in te spelen op de behoefte van de klant en zo efficiënt mogelijk te werken. In de volgende blog gaan we dieper in op de verschillende methodes en vertellen wij jou meer over hoe je Agile werken kunt toepassen binnen jouw accountants- of administratiekantoor.

Lees meer over Exact Online Accountancy

 

Bron: Exact - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 mei EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational
20 mei Hoge Raad: fiscus niet verplicht alle spaarders te vergoeden
20 mei Partners nemen felbegeerde Exact awards in ontvangst tijdens feestelijke liveshow
20 mei PV Accountants en Brouwers Accountants & Adviseurs gaan samen verder
20 mei Wat zijn belangrijke branchespecifieke KPI's?
20 mei De kracht van één systeem van boekhouden tot fiscaal en jaarwerk
19 mei NBA reageert op wetsvoorstel ‘Besluit toekomst pensioenen’
19 mei Erasmus universiteit en BDO: familiebedrijven presteren beter door informeel management
19 mei Loketten voor ontheffing op verbod accountancydiensten onder EU-sanctiewetgeving Rusland bekend
19 mei Visma neemt SmartTrackers over
19 mei Word Register Tax Accountant: de herkenbare fiscale specialist
19 mei Realtime ID-controles met de NFC technologie
18 mei KPMG Luxemburg stopt met werkzaamheden voor Duitse klant vanwege conflict over jaarrekening
18 mei Tientallen Nederlandse internationale bedrijven omarmen nieuwe Tax Governance Code
18 mei ABN AMRO trekt extra geld uit voor antiwitwasbeleid
18 mei Hoe Finovion zichzelf en ondernemers helpt met WeFact
18 mei Novak opleiding: Actualiteiten verslaggeving
17 mei Eerste Verantwoordingsdag voor minister Kaag
17 mei BDO tekent jaarrekening Vitesse niet om sancties tegen Rusland
17 mei Nederlandse CEO krijgt één na hoogste salaris in Europa
17 mei Eerste consultatieversie NBA Taxonomie 2.1 gepubliceerd
17 mei Nederland flink gedaald op ranglijst belastingparadijzen
17 mei Steeds meer vacatures voor steeds minder werkzoekenden
17 mei Ruim twintig aanhoudingen in onderzoek naar TVL-fraude
17 mei Gids RPA en robotic accounting: het overnemen van handmatige administratieve taken door de computer
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?