4 manieren om jezelf als accountant te onderscheiden

03-08 06:03 | bron: AccountancyWorld

VEENENDAAL - Als accountants- of administratiekantoor wil je waarde creëren voor je klanten. Dat is een uitdaging, want we leven in een tijd waarin informatie vrij beschikbaar is en ondernemers over steeds meer tools beschikken om hun eigen boekhouding te doen. Hoe zorg je dat je relevant blijft als accountant? En hoe bied je een onderscheidende dienstverlening aan ondernemers? In dit artikel ontdek je vier manieren om je accountants- of administratiekantoor naar een hoger level te tillen.

1. Automatiseer je werk met de juiste software

De tijd van analoge mappen en dossiers ligt achter ons. Een goed accountants- of administratiekantoor werkt 100% digitaal. Dat biedt voordelen voor jezelf, maar ook voor je klantenkring. Zo kun je je klanten op afstand inzage bieden in hun administratie. Ook stelt dit je in staat om diverse tijdrovende processen te stroomlijnen en te delegeren. Denk bijvoorbeeld aan btw-aangifte berekenen, facturen inboeken, het boekjaar afsluiten, suppleties automatiseren en benchmarks en forecasting verrichten.

Uit onderzoek van de SRA en de Universiteit van Leiden blijkt dat ondernemers steeds meer belang hechten aan een digitaal platform waarop hun financiële cijfers op overzichtelijke wijze worden gepresenteerd. Maatwerk, personalisatie en flexibiliteit staan hierin centraal.

2. Zet de juiste mensen op de juiste plek

Accountancy is niet enkel cijferwerk, het is ook mensenwerk. Het is daarom belangrijk dat je de juiste mensen op de juiste plek zet. Dit bereik je door goed na te denken over de skills die nodig zijn om je klanten de best mogelijke dienstverlening te bieden.

Welke competenties horen daarbij? En welke werkwijze is daarvoor nodig? Wanneer je een passend antwoord hebt op dergelijke vragen, kun je je recruitmentstrategie hierop inrichten. Op die manier trek je mensen aan die weten hoe ze waarde moeten creëren voor je klantenkring. 

Je kunt deze inzichten ook prima gebruiken om bestaande medewerkers om te scholen. Zo kun je accountants binnen je organisatie helpen om naast hun analytische en cijfermatige vaardigheden ook te investeren in vaardigheden op sociaal en communicatief gebied.

3. Wees proactief richting je klanten

Ondernemers willen niet enkel een accountants- of administratiekantoor die hun financiële administratie overziet. Ze willen een partner waarmee ze kunnen sparren, brainstormen en discussiëren. Een accountant krijgt daardoor steeds meer de rol van consultant. Je kunt in behoefte voorzien door je op te stellen als een volwaardig zakenpartner.

Vanuit deze rol kun je ondernemers ondersteunen in hun bedrijfsvoering, het inspelen op veranderingen in de markt en het weerbaar maken van de organisatie. Klanten durven hierdoor op je te vertrouwen voor financieel advies, maar ook voor het nemen van strategische beslissingen voor hun bedrijf.

4. Stel waardecreatie centraal in je werk

Onder waardecreatie verstaan we het scheppen van meerwaarde voor klanten, de eigen organisatie en andere betrokken partijen. Die waarde kent meerdere vormen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van professionele en gebruiksvriendelijke dashboards, maar ook aan het bieden van proactief advies.

Waardecreatie begint bij oprechte aandacht voor je klant. De proactieve houding die we noemden, is daar een uitstekend voorbeeld van. Door zo nu en dan mee te kijken over de schouder van de klant, uit jezelf met adviezen te komen en inzicht te bieden in realtime cijfers en data, weet je zeker dat je meerwaarde creëert.

Ben jij onderscheidend genoeg voor je klanten?

Om je als accountants- of administratiekantoor te onderscheiden, is waardecreatie het sleutelwoord. Die waarde creëer je op diverse manieren. Dat begint bij digitalisering en automatisering. Door hier de juiste software voor te gebruiken, bied je jezelf én de klant optimaal inzicht in de administratie. Hierdoor houd je meer tijd over om je klanten op proactieve wijze te adviseren over de koers van hun bedrijf. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juiste mensen op de juiste plek zet. Een goede accountant is namelijk niet alleen kundig met cijfers, maar weet zich ook op sociaal vlak te onderscheiden.

Wil je weten hoe het accountantsvak de komende tijd verandert? En ben je benieuwd hoe je hier als organisatie beste op kunt inspelen? Download dan ons ebook “Hoe accountants- en administratiekantoren meerwaarde voor ondernemers kunnen creëren” en bereid je voor de op de toekomst van accountancy. Voor het ebook zijn diverse ondernemers geïnterviewd en bieden we je diverse tips en adviezen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Download e-book

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie AccountancyWorld gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug FRC voorstander van splitsing EY
05 aug 5 accountancytrends die je werk veranderen in 2022
05 aug Musk beschuldigt Twitter opnieuw van fraude
05 aug Accountant, verras jij je klant met inzicht, overzicht en een moeiteloze samenwerking?
05 aug Ageras helpt boekhouders en accountants bij het vinden van de juiste klanten
04 aug Britse toezichthouder: ‘Accountants moeten niet zeuren over boetes’
04 aug SRA reageert op consultatie ESRS-standaarden CSRD
04 aug Lansigt Ridderkerk gaat verhuizen
04 aug Inflatie op hoogste niveau sinds 1975
04 aug Hyperinflatie in Turkije scheelt ING bijna 300 miljoen euro aan winst
04 aug Hoe PBC+ het aanleverproces van klantinformatie stroomlijnt (video)
04 aug Zo help je ondernemers naar een digitale administratie
03 aug Wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV voorlopig nog niet naar Kamer
03 aug Bazerman: 'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
03 aug Verkiezing Exact Cloud Award 2022 van start voor 10e editie
03 aug 4 manieren om jezelf als accountant te onderscheiden
03 aug Financieringen om de gaten tussen activa en passiva te dichten
02 aug Totale boetebedrag Britse toezichthouder flink hoger
02 aug Groei flexbranche neemt in 2023 verder af
02 aug Pensioenexpert: inflatie niet bij te houden voor pensioenfondsen
02 aug Belastingdienst gaat mkb per sms herinneren aan btw-aangifte
02 aug Een werkdag zónder automatisering? Onvoorstelbaar voor Alfa Accountants en Adviseurs
02 aug Webinar: STAP-budget (video)
01 aug Kennistoets 2022
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?