Opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever

25-11 06:03 | bron: AccountancyWorld

HILVERSUM - Wat als je ambitieus bent en een opleiding wilt volgen, maar je werkgever daar niet achterstaat? Misschien twijfelt hij aan het nut ervan of hikt hij tegen de kosten aan. Dan zul je hem moeten overtuigen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je 5 praktische tips.

1. Weet wat je wilt – en waarom

Het is makkelijker om over een opleiding te beginnen wanneer je precies weet wat je wilt. ‘Een opleiding volgen’ is een vaag begrip en daardoor makkelijk van tafel te vegen. Zorg daarom dat je goed voorbereid het gesprek in gaat met een duidelijk plan voor ogen. Welke opleiding wil je volgen? Hoe lang duurt de opleiding? En wat zijn de kosten? Zo laat je niet alleen aan je werkgever zien dat je hier goed over hebt nagedacht, maar kun je ook makkelijker beargumenteren wat het belang is van het volgen van deze specifieke opleiding voor jouw ontwikkeling én de organisatie.

2. Weet waar je het over hebt

Zorg ook dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied en hierover je eigen visie vormt. Wil je je bijvoorbeeld verder ontwikkelen op het gebied van data science, innovatie en IT? Bekijk dan ons webinar over ‘RPA in de praktijk’ om je verder te verdiepen in dit vakgebied. Door te weten waar je het over hebt kun je je werkgever makkelijker overtuigen waarom jij je verder moet ontwikkelen op dit gebied.

3. Kies voor het juiste moment

Timing is belangrijk: plan je gesprek op het juiste moment. Bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek, POP-gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek. Staat zo’n gesprek voorlopig niet op de planning? Plan dan zelf een afspraak in met je leidinggevende. Als je het lastig vindt om direct te zeggen: “Ik wil een opleiding volgen”, bespreek dan eerst jouw professionele ontwikkeling in het algemeen en daarna pas je opleidingswens.

4. Vertel over de voordelen voor je werkgever

Natuurlijk gunt je werkgever je jouw persoonlijke groei, maar hij is vooral bezig met de bedrijfsbelangen. Vertel daarom dat een opleiding júist goed is voor de organisatie. Laat zien wat voor nieuwe kennis je kunt gebruiken in je werk en welke nieuwe projecten je hierdoor op kunt pakken. Wat ook kan helpen is aangeven hoe jij wat je geleerd hebt kunt delen met je collega’s. Zo betaalt je leidinggevende maar één keer opleidingskosten, maar verspreidt de kennis zich verder binnen het team of de organisatie.

Geef daarnaast ook aan hoe het volgen van een opleiding past bij de kernwaarden of visie van de organisatie en wat een opleiding betekent voor jouw motivatie in je baan.

5. Wees voorbereid op tegenargumenten

Misschien is je werkgever meteen enthousiast over je plannen, maar het is slim om alvast rekening te houden met enige weerstand. Zorg dat je tegenargumenten klaar hebt:

“Een opleiding is te duur”

Er bestaan verschillende subsidieregelingen en belastingvoordelen voor werkgevers en particulieren. Onderzoek daarom of jij of je werkgever van een van deze regelingen gebruik kan maken om op de opleidingskosten te besparen. Vanaf maart 2022 kun je bijvoorbeeld met het nieuwe STAP-budget tot € 1.000,- subsidie krijgen voor het volgen van een opleiding. Heeft je werkgever wel een opleidingsbudget voor je beschikbaar, maar is dat niet voldoende om de kosten van je opleiding te dekken? Dan kun je het STAP-budget mogelijk gebruiken om het resterende bedrag te betalen.

“Het is te druk op de afdeling”

Juist als het druk is op je werk, moet je zorgen dat je gemotiveerd blijft. Een opleiding helpt je hierbij. Bovendien maakt het je beter in je werk, waardoor je zaken efficiënter kunt aanpakken. De praktijkgerichte opdrachten van je MVP-opleiding kun je trouwens direct inzetten voor je dagelijkse werk. En misschien kun je de opleiding ’s avonds of in het weekend volgen?

“Met een opleiding kun je ook makkelijk terecht bij de concurrent”

Opleidingsmogelijkheden bieden getuigt van goed werkgeverschap. Uit onderzoek is gebleken dat vooral dát in een werkgever wordt gewaardeerd. Het bindt medewerkers aan de organisatie.

Twijfelt je baas nog steeds? Leg dan in een studieovereenkomst vast dat je een deel van je opleiding terugbetaalt als je binnen een bepaalde periode toch weggaat.

Wat als je werkgever niet akkoord gaat?

Natuurlijk kunnen wij ook met deze tips niet garanderen dat je werkgever akkoord gaat met het volgen van een opleiding. Misschien is er simpelweg geen budget voor. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid. Sinds september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een HBO Associate-degree-, HBO Bachelor- of Masteropleiding te volgen. Dit heet het levenlanglerenkrediet. De Ad-, Bachelor- en Masteropleidingen van Markus Verbeek Praehep vallen ook onder deze regeling. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Lees alles over deze aantrekkelijke studiefinanciering.

Vragen?

Heb je nog vragen aan ons? Of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 200 5140. Of vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

 

Bron: Markus Verbeek Praehep - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
28 nov In deze 6 stappen stoom je jouw accountantskantoor klaar voor de toekomst
28 nov DNB: sanctiemeldplicht geldt alleen bij eerste transactie
28 nov EFRAG publiceert eerste set ESRS-standaarden
28 nov Overstappen van boekhoudpakket? Dit zijn de obstakels
28 nov Novak DIRECT : Schets uw ondernemer
25 nov KPMG scherpt accountantscontrole klimaatverantwoording aan
25 nov EU-parlement stemt in met vrouwenquotum voor bedrijven
25 nov Bijna drie miljoen werkenden geïntimideerd op werkvloer
25 nov Verstraten & Bergkamp: nóg gerichter adviseren met KING Accountancy
25 nov Opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever
25 nov Vanaf nu leest u de nieuwste editie van het Accountantsmagazine!
24 nov Knot: afkoeling economie hard nodig om inflatie omlaag te krijgen
24 nov Publieksverslag bestuursvergadering NBA november 2022
24 nov Kaag: komst digitale euro nog onzeker
24 nov Accountant zoekt accountant (2): zo schrijft je de ideale vacaturetekst
24 nov Hoe krijg je klanten en medewerkers mee in een software verandering?
24 nov Wat kan ik als mkb-accountant met duurzaamheid (verplicht thema 2023)?
23 nov UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug
23 nov NBA Update verplicht PE-onderwerp 2023 'duurzaamheid'
23 nov Voorzitter MKB-Nederland: ‘We moeten drastisch ontregelen’
23 nov Dit zijn de 6 redenen om niet over te stappen naar online salarissoftware
23 nov 3 manieren voor kantoren om het personeelstekort het hoofd te bieden
23 nov Column Wim Huurman (HRM): Van krapte naar creativiteit
22 nov Acht miljoen groeikapitaal voor MKB-platform Credion en Fundion
22 nov Sectorrapport AFM: marktaandeel grotere OOB’s verder gedaald
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Advertentie
uw banner hier?