Ook in 2021 startten vrouwen steeds vaker een eigen bedrijf

UTRECHT - Vrouwen zijn in 2021 vaker een eigen bedrijf begonnen dan voorheen, zo blijkt vandaag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Onder de starters was 39% vrouw, tegenover 37% in 2020. In totaal was 37% van de Nederlandse ondernemers in 2021 een vrouw.

Het aantal bedrijven in Nederland groeide vorig jaar naar een recordaantal: aan het eind van het jaar telde ons land bijna 2,2 miljoen bedrijven. Dat zijn er ruim 120.000 meer dan een jaar eerder, een stijging van 6%. Die groei is met name te danken aan de toename van het aantal fulltime zzp'ers, aldus de KVK.

Het aandeel vrouwelijke ondernemers stijgt al jaren en ook in 2021 was dat weer het geval. Die ontwikkeling is belangrijk, zegt Josette Dijkhuizen, honorair hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling. "Meer inclusiviteit in ondernemerschap is van belang voor innovatie en maatschappelijke impact", aldus Dijkhuizen.

Nieuwe bedrijven werden vooral gestart in de sectoren gezondheid, bouw, logistiek en horeca. In die sectoren zit volgens Dijkhuizen veel potentie en door de huidige krapte aan personeel is het aantrekkelijk om over te stappen van een normaal dienstverband naar ondernemerschap.

Laatste nieuws