ING: Tekort accountants vraagt om modernisering van het partnermodel

AMSTERDAM - Het partnermodel in de accountancysector staat onder druk door vergrijzing en personeelsschaarste. Dat concludeert ING in een studie naar de accountancysector.

Onder accountants neemt de vergrijzing toe. In 2020 was bijna de helft van de accountants 45 jaar of ouder. Dit loopt de komende jaren verder op. Het aandeel “jongere” accountants (tot 45 jaar) is in tien jaar tijd gedaald van 64% naar 55%. Vanwege de vergrijzing in de sector is de aanwas van nieuwe accountants cruciaal voor de continuïteit van veel accountantsorganisaties. Het partnermodel is immers niet houdbaar als er geen instroom meer is van jongeren, die nodig zijn om de oudere partners uit te kopen.

Jonge accountants willen niet jarenlang 'buffelen' om partner te kunnen worden

De jonge accountants zijn volgens ING niet van plan om jarenlang te 'buffelen' voordat zij partner kunnen worden. "Ze hechten meer belang aan een betere balans tussen werk en privé, afwisselend werk en meer autonomie. Om in de toekomst aantrekkelijk te blijven als organisatie voor het aantrekken en vasthouden van nieuw talent is modernisering van het partnermodel dan ook hard nodig", concludeert de bank.

De CBS Conjunctuurenquête liet recent zien dat een op de vier accountantsorganisaties inmiddels een rem op de groei ervaart vanwege de personeelstekorten. Die tekorten waren voorheen vooral merkbaar in de controlepraktijk, maar inmiddels speelt dit volgens ING ook in de samenstel- en adviespraktijk. Vooral accountants met drie tot vijf jaar werkervaring zijn moeilijk te vinden.

Het partnermodel past volgens de bank ook niet meer bij de huidige tijdsgeest. Het aantal zzp'ers is met 40% gestegen, vooral vanwege de behoefte aan meer autonomie, afwisselend werk en een betere werk-privébalans. De verwachting is dat dit zal blijven toenemen.

Meer maatwerk bij accountantsorganisaties

Wegens deze ontwikkelingen is het volgens de ING noodzakelijk om over te stappen naar een modernere organisatiestructuur met meer maatwerk dan nu het geval is. Accountantsorganisaties zouden daarom iets anders moeten bieden dan alleen het partnerschapstraject.

Sjuk Akkerman, Sector Banker Services bij ING: "Het traditionele partnermodel heeft zijn langste tijd wel gehad. Door meer maatwerk te leveren ontstaan verschillende afgeleide vormen van het partnermodel. Zo is er in de afgelopen jaren al het een en ander in het organisatiemodel gewijzigd, zoals certificaathouders die recht hebben op winstdeling, werknemers met beperkt stemrecht en pre-partnertrajecten, waarbij jongeren al in een vroeg stadium kunnen meedenken over de koers van de organisatie en eventueel ook al meedelen in de winst."

Volgens Akkerman kunnen moderne partnermodellen leiden tot meer binding met de organisatie en minder verloop. "Voor kantoren die alles bij het oude laten geldt dat deze het op termijn moeilijk zullen krijgen vanwege een gebrek aan nieuwe instroom. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt."

Bekijk hier ING: 'Tekort accountants vraagt om modernisering van het partnermodel'

Laatste nieuws