Ajax financieel hardst geraakt door coronapandemie

AMSTERDAM - Volgens de zesde editie van de KPMG Football Benchmark zorgt de coronapandemie voor grote omzetverliezen bij Europese voetbalclubs. Van alle landskampioenen noteerde Ajax het grootste omzetverlies. Ajax zag zijn omzet met 37 miljoen euro dalen (-23%).

Alleen Manchester City (+17%) en Inter Milan (+19%) wisten omzetgroei te realiseren in het afgelopen boekjaar dat juni 2021 eindigde. Met een schuldenlast van 245,6 miljoen euro in boekjaar 2021 is Inter Milan ook de meest verlieslijdende club van de acht Europese landskampioenen. De omzet van Ajax daalde het hardst. Toch behoort Ajax nog altijd tot de drie financieel meest gezonde clubs van Europa.

Ondanks stijgende omzet uit tv-uitzendrechten, sponsorgelden en andere commerciële activiteiten hebben ook Bayern München (-2%), Atlētico Madrid (-2%), Lille (-12%), Sporting Club Portugal (-5%) en Besiktas (-21%) minder omzet genoteerd in boekjaar 2021. De grote verliezen zijn te wijten aan het gebrek aan kaartverkoop en andere inkomsten op wedstrijddagen plus lagere inkomsten uit de verkoop van spelers. De meest waardevolle spelers in Europa zijn Erling Haaland, Kylian Mbappē en Phil Foden, aldus KPMG.

Onder de landskampioenen heeft Manchester City de selectie met de grootste marktwaarde met 1,2 miljard euro gevolgd door FC Bayern München met 921 miljoen euro en Atlētico Madrid met 715 miljoen euro. De Turkse landskampioen Besiktas zag de marktwaarde van zijn selectie met maar liefst 32% stijgen tot 110 miljoen euro. Daarmee is de Turkse voetbalclub wel de hekkensluiter van de acht grote clubs in Europa. De marktwaarde van de huidige landskampioenen is ook te relateren aan het aantal social media volgers van de clubs. Bayern München, Manchester City en Inter Milan hebben de meeste volgers.

Bekijk hier het onderzoek van KPMG.

 

Bron: KPMG

Laatste nieuws