Betrapte boekhouder KempenPlus werd getipt door undercoveragent

BLADEL - De boekhouder die bij sociale werkplaats KempenPlus in Bladel miljoenen verduisterde, wist al een maand voor zijn arrestatie dat hij was betrapt. Een undercoveragent die zich presenteerde als bankmedewerker belde de man op zijn kantoortelefoon en vertelde dat was ontdekt dat er in totaal 4,5 miljoen euro was weggesluisd. Hierover bericht het Eindhovens Dagblad. 

Boekhouder Patrick H. geloofde het eerste telefoontje niet. En ook bij een tweede telefoongesprek bleef hij ontkennen dat hij het geld had overgeboekt naar zijn eigen bankrekening. Desondanks accepteerde hij het voorstel van de ‘bankmedewerker’ om de schade in termijnen terug te betalen. Zo dacht de boekhouder nog te voorkomen dat de bank zijn baas en de politie ging informeren. Drie weken na het laatste telefoontje van de undercoveragent stond de politie bij hem aan de deur en werd hij gearresteerd. 

Bij de politie was voor de undercoveractie al duidelijk dat Patrick H. miljoenen naar zijn privérekening bij ABN Amro had overgemaakt. De undercoveroperatie in maart 2020 was volgens een verslag in het strafdossier bedoeld om uit te vinden waar het geld was gebleven en wat het motief van de boekhouder was. 

Ook medeverdachte Wil H. was destijds al in beeld. Er was gezien dat Patrick H. bijna wekelijks een envelop aan hem gaf. Ook werden hun telefoongesprekken toen al afgeluisterd. 

Om te maskeren dat hij geld van KempenPlus naar zichzelf overmaakte, zou boekhouder Patrick H. onder andere de belastingaangifte van het bedrijf vervalst hebben. Aan forensisch onderzoeksbureau BDO legde hij gedetailleerd uit hoe hij te werk ging. In ieder geval van 2016 tot en met 2019 betaalde KempenPlus zo te weinig omzetbelasting (btw). 

Een woordvoerder van KempenPlus laat weten dat na de ontdekking contact is gelegd met de Belastingdienst. Het participatiebedrijf kreeg een naheffing van 9,5 ton. Er werd geen boete opgelegd. De btw is inmiddels terugbetaald. 

De strafzaak over de miljoenenfraude bij KempenPlus komt deze week uit de startblokken met een zitting op woensdag. De inhoudelijke behandeling is later dit jaar. 

 

Bron: Eindhovens Dagblad

 

Laatste nieuws