Werkloosheid stijgt in december voor het eerst sinds juli 2020

DEN HAAG - Het percentage werklozen onder de Nederlandse beroepsbevolking steeg in december naar 3,8%, aldus het CBS vandaag. Dat is 0,1 procentpunt meer dan in november en de eerste stijging sinds de piek in juli 2020. Het gaat nog wel om het laagste niveau in zeker negentien jaar.

In december hadden 9,4 miljoen Nederlanders tussen 15 en 75 jaar betaald werk en zaten er 3,8 miljoen zonder werk. Circa 3,4 miljoen van hen hebben niet recent naar werk gezocht of zijn niet direct beschikbaar voor werk, waardoor ze niet tot de beroepsbevolking worden gerekend. In het afgelopen kwartaal daalde het aantal werklozen met gemiddeld tienduizend per maand.

In vergelijking met december 2020 is het aandeel werklozen met 1 procentpunt gedaald. De werkloosheid piekte in juli 2020 op 5,5% als gevolg van de coronacrisis. Sindsdien is de werkloosheid alleen maar gedaald.

Het werkloosheidspercentage van december 2021 is het laagste percentage sinds januari 2003. Tegelijkertijd heeft het aantal werkenden een recordhoogte bereikt: 9,4 miljoen.

Laatste nieuws