Huishoudens gaan er flink op achteruit

UTRECHT - Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar flink op achteruit in de portemonnee, omdat tal van zaken duurder zijn geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Nibud

Het Nibud berekende dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met circa 40 euro minder moeten doen. Bij tweeverdieners met meerdere kinderen kan de terugval zomaar meer dan honderd euro zijn. Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim tweehonderd euro per maand.

Dusdanig sterke koopkrachtdalingen als dit jaar zijn volgens het Nibud de laatste jaren niet meer voorgekomen. Dit komt vooral door de hoge inflatie, constateren onderzoekers van het Nibud. Die is flink opgelopen door de hoge energieprijzen.

Het Nibud was in september al somber over de koopkrachtprognoses. Maar toen was nog niet te voorzien dat met name gas en elektriciteit zo sterk in prijs zouden toenemen als de afgelopen maanden is gebeurd.

De door het kabinet verlaagde belasting op energie compenseert de hogere energierekening wel voor een deel. Huishoudens met een laag inkomen kunnen van de gemeente ook een extra tegemoetkoming krijgen voor de energiekosten. Volgens de onderzoekers is dat niet genoeg om de gehele koopkrachtdaling op te vangen.

Het Nibud heeft gerekend met een inflatie van 3%, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet voor dit jaar. Wanneer de inflatie nog verder oploopt zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden, waarschuwt het Nibud.

Wat de plannen uit het recente coalitieakkoord voor de portemonnee betekenen, kan het Nibud nog niet zeggen. Aan die berekeningen wordt nog gewerkt.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws