Ondernemers willen langetermijnvisie op corona

DEN HAAG - De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden enig perspectief, maar er ontbreekt nog altijd een langetermijnvisie voor ondernemers. Dat zeiden MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Het kan bijna niet meer", aldus Vonhof verwijzend naar de schuldenberg van ondernemers. Die blijft stijgen, als gevolg van de serie lockdowns en beperkingen die in de afgelopen twee jaar zijn opgelegd. Ondanks de op vrijdag aangekondigde versoepelingen mogen onder meer de horeca, evenementen- en cultuursector nog altijd niet open.

Volgens hoofdeconoom Blom heeft de economie bewezen de afgelopen twee jaar goed om te kunnen gaan met corona, maar is het nu "tijd om meer af te wegen dan euro's en bedden", doelend op de ziekenhuiscapaciteit. "Wij kunnen gegevens aanleveren over de economie, maar er moet veel meer meegewogen worden. Duidelijkheid is ook belangrijk voor de economie, dan weten ondernemers of ze door kunnen gaan met hun bedrijf of niet", aldus Blom.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten eerder al voor het weer opengooien van de samenleving. De reserves van ondernemers in sectoren als de horeca en de evenementen zijn volledig uitgeput. Vonhof benadrukte de noodzaak voor het vinden van een snelle oplossing voor getroffen ondernemers die buiten de steunregelingen vallen.

Premier Rutte gaat in gesprek met ondernemers over de problemen, zo beloofde hij tijdens de persconferentie van vrijdag. Rutte erkende dat de gevolgen van de aanhoudende coronacrisis voor de bedrijfsvoering van bedrijven steeds groter worden.

De premier wil die problemen in kaart brengen en betrekt onder andere de ministers Kaag (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) bij de gesprekken, net als partijen als de Belastingdienst.

Rutte stelde dat steunmaatregelen als de NOW en de TVL goed werken, maar veel ondernemers zijn dat niet met hem eens. Zo klagen horecaondernemers dat ze in bijna twee jaar amper vier weken normaal open zijn geweest en zichzelf al lange tijd geen salaris meer kunnen geven.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws