Europese bedrijven investeren weer evenveel als voor corona

BRUSSEL - Europese bedrijven hebben vorig jaar weer evenveel geïnvesteerd als voor de coronacrisis. Bij de vorige financiële crisis duurde het meer dan 10 jaar voor de investeringen weer op een normaal niveau zaten. Nederlandse bedrijven hebben in 2021 de meeste groene investeringen gedaan.

Volgens de Europese Investeringsbank (EIB) is dat te danken aan de steunprogramma's die landen opzetten om bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Investeringen in het digitaliseren van bedrijven of het klimaat werden de afgelopen tijd populairder.

Op dat vlak bestaan er wel grote verschillen tussen rijkere en armere EU-landen. Volgens de EIB, die namens de EU langlopende leningen verstrekt, zijn de bestaande verschillen door de economische gevolgen van de coronacrisis groter geworden.

Van alle EU-landen doen Nederlandse bedrijven het vaakst groene investeringen, aldus het jaarlijkse rapport over investeringen van de EIB.

Op het gebied van digitalisering is een soortgelijke trend te zien. Rijkere landen zagen hun bedrijven aanpassingen doen om verder te digitaliseren, in armere landen gebeurde dat minder. "Zo zijn bedrijven uit armere landen straks minder goed voorbereid op de klimaattransitie en de digitaliseringsgolf."

Vergeleken met de VS lopen Europese landen achter op het gebied van digitalisering. Dat zou ongunstig kunnen zijn voor de arbeidsmarkt hier, aldus de EIB. De EIB berekende dat in de EU 33% van de mensen werkt bij een bedrijf dat niets doet op digitaal gebied, terwijl dat in de VS maar voor circa 20% geldt.

Laatste nieuws