In december een vijfde meer bedrijven vrijwillig gestopt dan jaar eerder

UTRECHT - Het aantal ondernemers dat het eigen bedrijf vrijwillig heeft gesloten, is in december met 22% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, aldus de Kamer van Koophandel (KVK) vandaag. In de land- en tuinbouwsector stopten de meeste bedrijven. Dat is volgens hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben een gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen.

Het overgrote deel bestaat uit bedrijven die diensten verleenden aan de agrarische sector, dus geen landbouwbedrijven. Denk dan bijvoorbeeld aan uitzendbedrijven voor seizoenswerkers of bedrijven die landbouwmachines verkopen.

De hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit wijst erop dat aan het begin en het einde van het jaar altijd relatief veel bedrijven stoppen.

Maar volgens Knoben is de flinke stijging in december waarschijnlijk aan de coronamaatregelen te wijten. "De toename van het aantal stoppers in de land- en tuinbouw komt waarschijnlijk door de grote en langdurige onzekerheid waar die ondernemers mee te maken hebben". Daarnaast zijn plannen om ermee te stoppen mogelijk door de aanscherping van de coronamaatregelen in een stroomversnelling geraakt.

Het aantal faillissementen nam in december met 4% toe naar 171, aldus de KVK. Daarmee bereiken de faillissementen volgens Knoben weer een normaal niveau. In december kwamen er in Nederland ook 3.571 bedrijven bij, 1% minder nieuwe bedrijven dan een jaar eerder. 

Laatste nieuws