VEB: 'Fraudeparagraaf accountant moet ook over bevindingen gaan'

AMSTERDAM - De accountant moet zich volgens de VEB onafhankelijker opstellen. De beleggersvereniging pleit voor verdere verdieping van de controleverklaring en een "volwaardige" fraudeparagraaf, waarin het ook over bevindingen gaat. Dat schrijft de VEB (tegenwoordig European Investors-VEB) in haar jaarlijkse 'Accountantsbrief', gericht aan de zes oob-accountantsorganisaties.

"De beoogde cruciale onafhankelijke rol van de accountant voor het functioneren van de financiële markten wordt in de praktijk nog onvoldoende ingevuld", aldus de VEB in de brief. Cultuur- en structuurveranderingen worden volgens de beleggersorganisatie "niet voortvarend genoeg" doorgevoerd.

De brief is ook bedoeld als inbreng van de VEB in de discussie over de rol van de accountant bij het rapporteren over fraude en continuïteit; "een thema waar tot op heden geen tastbare progressie is geboekt".

De VEB wil dat de accountant over zijn of haar bevindingen ten aanzien van fraude rapporteert en niet alleen melding maakt van verrichtte werkzaamheden. Ook als de accountant geen significante frauderisico's vindt, "verdient dat een vermelding". De VEB noemt een inhaalslag "onvermijdelijk" om de rapportering op het gewenste niveau te krijgen. Eerder pleitte ook Eumedion al voor het rapporteren over bevindingen door accountants.

De accountant mag zich volgens de VEB bij het rapporteren over fraude niet verschuilen achter de geheimhouding of de opdrachtgever. Het argument dat de accountant geen informatie naar buiten mag brengen die de cliënt zelf in het bestuursverslag zou moeten melden, is "niet valide" en een "miskenning" van de eigen verantwoordelijkheid. Het maatschappelijk verkeer verwacht van de accountant transparantie.

 

Bron: VEB

Laatste nieuws