Deloitte: helft huishoudens is financieel kwetsbaar

AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Dat komt naar voren uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden, onder 5.000 Nederlanders.

Volgens de onderzoekers is 27% van de huishoudens financieel gezond en 24% financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. "We praten in Nederland vaak pas over geld als we in de financiële problemen zitten. Het lijkt wel of er maar twee opties zijn: met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid", aldus het onderzoek.

Ook bij financieel gezonde mensen is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo maakt 31% van die groep geen financiële plannen en heeft een kwart consumptieve schulden. Daarnaast heeft een op de tien geen buffer om zes maanden of langer rond te komen als hun belangrijkste bron van inkomsten plotseling wegvalt.

Mannen lijken financieel gezonder dan vrouwen, hebben een hoger inkomen en kunnen daarmee vaker goed rondkomen. Vrouwen hebben minder grote spaarbuffers, kunnen hun inkomen minder goed voorspellen en voelen zich er ook onzekerder over.

In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland (31% versus 23%). Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten scoren lager dan de rest van Nederland. 

Volgens Deloitte draagt het verbeteren van financiële gezondheid bij aan hoger welzijn. Naast werkgevers zouden bijvoorbeeld ook gedragswetenschappers en beleidsmedewerkers een grotere rol moeten spelen in het financieel gezonder maken van Nederland.

Laatste nieuws