Belastingdienst krijgt op 1 januari eigen toezichthouder

DEN HAAG - Op 1 januari gaat de inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) formeel van start. De nieuwe toezichthouder moet als onafhankelijk, extern orgaan toezicht houden op onder andere de Belastingdienst. Hoewel de IBTD op 1 januari officieel van start gaat, is de organisatie nog niet compleet.

"We zijn nu bezig met het werven van de inspecteur-generaal", aldus een woordvoerder van de nieuwe inspectiedienst tegen NU.nl. De inspecteur is de hoogste ambtenaar van de nieuwe toezichthouder. Daarnaast is de IBTD nog op zoek naar een aantal onderzoekers.

Het ministerie van Financiën kondigde iets meer dan een jaar geleden de komst van de inspectie aan. Dat gebeurde naar aanleiding van een onderzoek naar hoe problemen bij de diensten, zoals de toeslagenaffaire, in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daarbij was het advies om te komen tot "een stevige vorm van extern toezicht", dat tevens onafhankelijk moest zijn.

Formeel valt de IBTD wel onder het ministerie. "Maar de inspectie is onafhankelijk", aldus de verantwoordelijke bewindslieden bij de aankondiging van de oprichting.

De inspectie heeft nu zo'n 15 mensen in dienst. Dat moeten er uiteindelijk 25 worden, aldus de woordvoerder. 

Laatste nieuws